Обществото е незряло по банковата тема, заяви финансовият министър Владислав Горанов, като засипа депутатите с числа за састоянието на фискалния резерв по време на дебатите за гласуване на новия дълг, които се провеждат в парламента днес.

"Към 1 януари в тази търговска банка правителството има 800 млн. лв. като депозит. Тя вероятно не чувства комфорта да плаща високите лихви на българското правителство, но по-добре, като се има предвид незрялостта, която обществото показва по отношение на банковата тема, да стоят в тази търговска банка, докато демагогията на политиците и волатилността на пазарите да премине", коментира Горанов.

Министърът не назова в парламентарната зала поименно банката, но той стори това преди два дни, когато пред журналисти в парламента обясни, ча става дума за Първа инвестиционна банка.

Тогава Горанов коментира пред журналисти, че правителството де факто разполага само с 500 млн. лв. от фискалния резерв, защото другите средства са за целеви фондове, които са законово регламентирани. Сега той дава подробности за сметката и пред депутатите.

Очаквайте одробности