Президентът Еманюел Макрон е виновен за политическата безизходица във Франция. Това обяви лидерката на екстремисткия "Национален сбор" Марин льо Пен след тежкото ѝ изборно поражение на втория тур от парламентарните избори на 7 юли. Въпреки че крайнодесните не бяха допуснати до властта, нито една политическа сила не получи мнозинство в Националното събрание, което почти сигурно ще доведе до трудни преговори между идеологически противници (партии от левия алианс, завършил на първо място на вота, както и центристките съюзници на Макрон в парламента) за сформиране на нов кабинет.

Всяко правителство - ляво, центристко или кабинет, основаващ се на по-широка коалиция, може бързо да стане жертва на евентуален вот на недоверие от страна на опозицията, ако не си осигури достатъчно солидна подкрепа.

"Днес се намираме в блато, защото никой не може да разбере откъде ще дойде премиерът и каква политика ще се води за страната", каза пред журналисти Льо Пен.

Макрон, чийто мандат приключва през 2027 г., свика парламентарните избори, след като партията му беше разгромена от крайната десница на евроизборите на 9 юни. Той беше заявил, че изборите в края на миналата седмица ще изяснят обстановката, но се случи точно обратното.