Ахмед Доган пусна дългоочакваното си обръщение към членове и симпатизантите на движението. В него той призовава за оставката на съпредседателя на движението Делян Пеевски. Както и на част от ръководството.

В обръщението си почетният председател говори още за "опит за вътрешнопартиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията".

"Този процес на нелегитимна подмяна на ДПС категорично трябва да бъде спрян. Никой не може да открадне или да присвои ДПС. Организацията ни не е еднолично търговско дружество. И затова не е възможно да бъде собственост на никого", пише още Доган, който през февруари нарече Пеевски "феномен".

Писмото беше разпространено до редакционните мейли на голям брой медии.

Ето и цялото обръщение на Доган: 

Скъпи Депесари!

Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията. Тази криза е породена от:

- Системно неспазване на Устава на ДПС;

- От грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС (февруари, 2024 г.);

- От бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията.

Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд!

При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било. Народното творчество има формула за подобни случаи в живота: „Късно е, либе, за китка.“ Цивилизационният избор на България е либералната демокрация с евроатлантическа насоченост. ДПС има съществен дял за постигането на тази стратегическа цел на държавата.Освен това, ДПС е важен геополитически фактор на Балканите. Затова всеки сериозен трус в редиците на Движението има широк обществен отзвук и международна реакция на политическа тревожност за стабилността и сигурността на Югоизточна Европа.

Благодаря за подкрепата на всички: от ветераните и депутатите до партийните структури, общинските кметове и младежките организации. Специално благодаря за подкрепата на лидерите на европейските либерали и на нашите съмишленици и избиратели от Република Турция. Това обстоятелство за сетен път ме убеждава, че не съм загубил близо 40 години от живота си напразно…

Фактически погледнато в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията. Този процес на нелегитимна подмяна на ДПС категорично трябва да бъде спрян. Никой не може да открадне или да присвои ДПС. Организацията ни не е еднолично търговско дружество. И затова не е възможно да бъде собственост на никого.

ДПС е политическо постижение на всички ни! Преодоляването на тази заплаха изисква радикални политически мерки.

Призовавам за оставките от поеманите длъжности на:

1. Делян Пеевски – председател на ДПС

2. Халил Летифов – заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ

3. Станислав Анастасов – заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ

4. Хамид Хамид – заместник-председател на ПГ на ДПС и член на ЦОБ

5. Ертен Анисова – заместник-председател на ПГ на ДПС

6. Радослав Ревански – член на ЦОБ

Нека колективните органи да решат дали да останат членове на ДПС, или не. Няма друг начин за елиминиране на всяко арогантно отношение в нашите структури.

Голямата ми молба към вас е да се освободите от страха. Ние живеем в свободен демократичен свят. Защитете го!

Винаги ваш,

Ахмед Доган

Как се стигна дотук

През месеците, след като беше избран за съпредседател на ДПС заедно с Джевджет Чакъров Пеевски даваше постоянно знаци, че се опитва да се наложи като единствен лидер като Чакъров напълно отсъстваше от публичното пространство, а постепенно ставаше и кадрова промяна в Движението. След последните парламентарни избори процесът се катализира като започна и изключването или принуждаване за напускане на парламентарната група на знакови лица на Движението. Разривът стана съвсем видим при гласуването на правителство на ГЕРБ с първия мандат - 30 го подкрепиха, каквото беше желанието на Пеевски, 14 (плюс по-късно един "въздържал се" и един "за", които обявиха, че има объркване в системата на отчитане на гласовете) бяха "против", каквато е била волята на Доган, според писмо, показано от Рамадан Аталай. По-късно един от изключените от групата, зам.-председател на ДПС, който отговаря за структурите на Движението, Джейхан Ибрямов разказа, че Пеевски задавал на всички въпроса: "С мен ли си, или с Доган". Почетният председател излезе "от нелегалност" като през уикенда прие в "Росенец" 17-те подписали писмо, в което го молят да се намеси. На Пеевски му беше отказана среща. Самият съпредседател и санкциониран по "Магнитски" депутат обяви, че противопоставяне между него и Доган няма, противопоставянето в ДПС е само с деребеите, от които той искал да очисти Движението. Депутатите, подкрепящи Доган вчера, отказаха да участват в работата на ПГ на ДПС, под ръководството на Пеевски.