"Доган, колкото и да е ненавиждан, колкото и да е един потаен политик - стои винаги зад кулисите, успя все пак да обедини турската общност около себе си.

Смятам, че повечето турски граждани са за него. За него етническата почва е най-силното, върху което стъпва". 

Това коментира пред БНР д-р Златко Ангелов - член на ДПС от основаването му до август 1992 г., когато емигрира в Канада. 

Според него "Доган е вечен, а всички останали са временни". Борбата между него и Пеевски ще завърши с победа на Доган, категоричен е той. По думите му това е добре за българската политика.

Ангелов изказа мнение, че на следващите избори, които според него предстоят, ДПС ще се обедини около Ахмед Доган (всъщност числата показват, че отдавна за ДПС най-много монолитни гласове идват и от бедните ромски райони като Северозапада - не непременно от тези, населени с български мюсюлмани - бел. ред).

"Доган е лидер на една реална общност. Пеевски не е лидер на нищо. Пеевски е лидер на самия себе си. Той е икономически олигарх, който се превърна в политик.

За България е много по-добре Пеевски да се махне. Това е едно зло за България. Не бива да гледаме на Пеевски като на някакъв обикновен политик, който се е появил", смята Ангелов.

Пеевски не се сдържа да изчака, продължи коментара си д-р Златков Ангелов и обясни, че става дума за надхитряне. 

"Ако си беше мълчал, може би нещата нямаше да стигнат до там. Той щеше постепенно да усвои ДПС. Доган все пак разчита на общността, която стои зад него. Зад Пеевски няма никой", каза Ангелов.

Според него случващото се в партията е добре за България, защото "Пеевски ще се омаломощи".

За него е било изненада това, че Доган е направил Делян Пеевски съпредседател на партията. Това го е накарало да помисли, че или някой му го е наложил, или той самият е помислил, че е достатъчно силен, за да може да продължава да бъде над Пеевски. Според него Доган е показал слабост, приемайки Пеевски. 

"Доган е пределно ясен, без недомлъвки. Колективните органи ще се съберат в следващите дни, всеки член ще вземе отношение и ще се вземат съответните решения." Това пък заяви преди днешното заседание на парламента съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров.

На въпрос дали Делян Пеевски ще бъде изключен, Джевдет Чакъров коментира:

"Колективните органи ще заседават, предполагам с участието на почетния председател и ще вземат решение".

"Позицията е ясна, има устав. Кой ще вземе втория мандат ще бъде обсъдено от нашата политическа сила, ще положим всички усилия да бъде съставено редовно правителство. Страната е в политическа криза, призовавам за разум и останалите партии. ДПС е преживявало много такива моменти, не бива да има разцепление в ДПС", каза още Чакъров.

"В устава на нашата партия има един член за ролята и мястото на почетния председател, който липсва в другите партии: "Основателят и първи председател на ДПС е почетният председател на партията"

Това пък припомни пред бТВ Хасан Азис, член на Централния съвет на ДПС и бивш дългогодишен кмет на Кърджали.

Хасан Азис отбеляза, че в писмото си Доган призовава, а не налага. Призивът за оставки е насочен към колективните органи, коментира той. Азис отбеляза също, че по устав почетният председател може да свика заседание на Централното бюро и други колективни органи, но уточни, че не знае дали се готви да го направи.

"Когато председателите на партията и почетният председател си говорят с писма, това е знак, че има проблем. Когато между двамата председатели има разминаване и това е в медиите, това е знак, че има проблем", коментира Азис.

С броя на избирателите, гласували за Движението за права и свободи на последните парламентарни избори той опроверга тезата, че благодарение на Делян Пеевски партията била получила повече гласове.

Днес Делян Пеевски не дойде на заседанието на парламента, което се случва за пръв път от много време насам. Пеевски е особено активен депутат, откакто бе санкциониран по "Магнитски"