„Не ми говори глупости, колега!“

Така реагира Бойко Борисов след коментар на репортер на Клуб Z, че Делян Пеевски е станал силен по време на неговите управления на държавата. Лидерът на ГЕРБ говори пред журналисти в Народното събрание тази сутрин.

Той отказа да коментира конфликта между Ахмед Доган и Делян Пеевски в ДПС. Това била друга партия.

Според него ДПС не е участвала в „сглобката“, както бе наречено управлението по време на предишния парламент.

"А кой е по-добър - това е работа да го решат българските мюсюлмани... и българските християни, предполагам.

А що касае за ГЕРБ, ние винаги сме имали много български мюсюлмани. Това е една прекрасна възможност сега да бъдем мястото, където те могат да бъдат реализирани със своите знания и умения в ГЕРБ", изкоментира Борисов. 

Помолен за прогноза кой ще победи - Доган или Пеевски, той се подсмихна:

"Ами, малко ми е като Испания или Англия на финала. Кой ще победи там - в случая изобщо не ни касае. Виждам, че се открива една много голяма възможност, защото по смесени райони битката се водеше само между ГЕРБ и ДПС.

Това, че има проблем в тази партия - видно, обвиненията, които си прехвърлят един на друг, дава голяма възможност нашите структури да се развият по-добре."

Бойко Борисов подчерта, че вътрешни конфликти има и в другите партии:

"И във "Величие" има, и в БСП отстраниха лидера...

Ние си гледаме ГЕРБ. Колкото по-зле са другите партии, толкова по-добре за нас

 То и в ПП-ДБ е същата работа - виждате, че три-четири дена аз не мога да разбера що е то техническо правителство, експертно правителство, коалиционно правителство, сглобка-правителство. Те само чакат някой да се изкаже, за да си повтарят едно и също."

"А що се касае ДПС, още преди три месеца ние заявихме, че коалиция с ДПС ГЕРБ няма да прави. Тогава чувахме какви ли не глупости от анализатори, политолози, социолози и всякакви, които обясняват какво мисля аз.

И преговорите доказаха по безспорен начин, че нито поискахме подкрепа от ДПС, нито дадохме подкрепа за ДПС. Официално, ясно и точно. Така че по тази тема - към съответно отговорните хора!"

Всъщност, Борисов преди три месеца каза, че коалиция само с ДПС няма да има, а в евентуалната такава следва да има поне още една политическа формация.

Той бе попитан кое ДПС е по-приемливо за него - такова, ръководено от Ахмед Доган, или от Делян Пеевски, с когото бил в "сглобка". 

"В сглобка бях с Лена, Киро, Асен и Денков. И кабинетът се казваше "Габриел - Денков". ДПС не участваха в тази сглобка - нито имаха министри, нито участваха в преговорите", каза Бойко Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ се ядоса след въпрос как би се отразило на преговорите за правителство, ако Делян Пеевски бъде отстранен от ДПС:

"Ама, вие просто или не искате да ме слушате, или това, което ви карат да ме питате, просто... Но заради уважението, което изпитвам лично към Вас (репортерка на Nova), ще споделя, че в своята история ГЕРБ и както колежката ви каза, възходът на ГЕРБ тръгна от битката с БСП и ДПС.

Има ли от "24 часа" някой журналист тука? Даже, понеже за рождения ми ден ми направиха един много мил подарък - заглавия от вестници от тези години... Там пише "ГЕРБ разгроми БСП и Доган заедно", "ГЕРБ победи БСП и ДПС заедно" и то с 60-70 и колко процента.

Така че - кой? Ние сме го казали отдавна. Без ДПС! Ясно и точно. И сме единствените, които сме държали на този принцип. Да, винаги сме ги ужавали. Винаги съм се отнасял с уважение към тях - като към всеки един лидер и всяка една партия."

Репортерка напомни, че Борисов не е казвал "без ДПС", а "без само с ДПС". 

"Да, разбира се", отвърна ни в клин, ни в ръкав лидерът на ГЕРБ. 

Попитан отново за "сглобката", той обвини ПП-ДБ, че вкарали ДПС в разговорите заради желанието им да съберат 160 гласа за промените в Конституцията. 

"И затова впоследствие винаги проявявах раздразнение - тук сте права, когато само ГЕРБ и ДПС споменаваха. А всъщност те (ПП-ДБ - б.а.) ги доведоха на масата", обясни Бойко Борисов.

Репортерка се опита да зададе въпрос за евентуалното премахване на Пеевски от ДПС, но лидерът на ГЕРБ побърза да я прекъсне:

"Това не ме интересува, госпожо! Питайте ме нещо за ГЕРБ".

И все пак тя повтори въпроса си: ако Пеевски бъде отстранен, това ще направи ли ДПС приемлив партньор за самостоятелна коалиция с ГЕРБ. 

"Искате да кажете да отида вече на лятната резиденция да се договарям за коалиция? Аз не съм като вас! Благодаря", заяви Борисов и си тръгна обиден.

Репликата "не ми говори глупости" той изговори секунди след това, извън камерите, но пред диктофона на репортера на Клуб Z в кулоара до пленарната зала, където се шмугна, за да се отърве от допълнителни въпроси.