Политици в Германия изразиха възмущение след репортажа на телевизия Си Ен Ен, в който бе съобщено за предполагаем заговор на Русия за убийството на ръководителя на германската оръжейна компания "Райнметал", заемаща ключова позиция в предоставянето на военна помощ на Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според вчерашното предаване на Си Ен Ен американското разузнаване е разкрило планове на руското правителство да убие по-рано тази година Армин Папергер, главен изпълнителен директор на "Райнметал". Според разузнаването става дума за мащабен план на Кремъл за убийството на шефовете на множество оръжейни европейски фирми, които в момента произвеждат оръжие за Украйна. Планът за убийството на Папергер е бил в най-напреднал стадий.

Си Ен Ен, която се позовава на "петима американски и западни служители, запознати със случая", съобщи, че властите в Германия са били уведомени за заговора, след което са увеличили мерките за сигурност на Папергер.

Според американската телевизия официален представител на германското правителство е потвърдил, че Берлин е получил предупреждението.

Председателят на комисията по отбрана в германския Бундестаг Маркус Фабер веднага реагира на предполагаемия заговор.

"Това още веднъж показва, че Русия пренася своята война и терор също и в Европа", посочи Фабер пред германския таблоид в-к "Билд". "Режимът на Путин сега иска и живота на германски граждани", подчерта германският депутат.

Руският президент Владимир Путин "води унищожителна война не само срещу Украйна, но и срещу нейните поддръжници и нашите ценности", отбеляза на свой ред пред в-к "Билд председателят на комисията по външни работи на Бундестага Михаел Рот.

Твърди се, че шефът на "Райнметал" Армин Папергер, който открито критикува започналото през февруари 2022 г. руско нахлуване в Украйна, от известно време има лична охрана.