Самолет "Superjet-100" на "Сухой" се разби в Коломенския район на Московска област по време на изпитателен полет след планов ремонт, предаде БГНЕС.

Самолетът е собственост на "Газпром". Той е бил тестван след въпросния планов ремонт. Днес е извършен изпитателен полет. На борда е имало само екипаж от трима души.

Те са пилоти на компанията за граждански самолети "Сухой". 

"По предварителна информация са загинали трима пилоти. Всички, които са били на борда", съобщиха от службите за спешна помощ.

Самолетът е летял от град Луковици към московското Летище Внуково.

Екипажът осъществил контакт за последен път четири минути след излитане - машината паднала от около 900 м височина и се разбила в гориста местност в Коломенски район, община на около 60 км югоизточно от руската столица.

Службите за спешна помощ посочиха повреда в двигателя като възможно обяснение за катастрофата. "Ростех" обаче е на различно мнение и настоява за "различни причини", твърди ТАСС, без да уточнява на този етап какви точно може да са те.

Разбилият се самолет е произведен през 2014 г., като през 2015 г. става собственост на "Газпром", който е бил и неговият единствен оператор. Сертификатът му за летателна годност изтича през 2030 г., по данни на ТАСС. Първият си търговски полет самолетът извършва през 2016 г., а предпоследният - на 3 май 2024 г. 

На снимки и видеоклипове, споделени в социалните мрежи, се вижда как от мястото на катастрофата се издига сив дим.

Руските следователи са започнали разследване на катастрофата.