Легендарният вратар Илия Вълов почина тази сутрин, съобщи за Клуб Z журналистът Ивайло Йолчев.

Той си е отишъл в болница във Враца на 62-годишна възраст, след като вчера е бил опериран по спешност.

Илия Вълов е вратарят, благодарение на когото български отбор за последен път се класира за полуфиналите в европейските клубни турнири. Той пази за ЦСКА-София (тогава ЦФКА „Средец“) през пролетта на 1989 г. в мачовете срещу нидерландския "Рода" в несъществуващия вече турнир за Купата на носителите на купи (КНК).

След 2:1 в София и 1:2 навън се стига до дузпи на нидерландска земя. Вълов спасява два удара от бялата точка на играчи на „Рода“ и класира ЦСКА-София напред. Той пази в двата полуфинални мача срещу „Барселона“, след които Христо Стоичков е взет в испанския гранд от треньора Йохан Кройф.

На световното първенство по футбол през 1986 г. е резерва на Борислав Михайлов.

Илия Вълов е роден на 29 декември 1961 г. в Кнежа.

Юноша е на „Ботев“ (Враца), чийто вратар е от 1981 до 1988 г. От врачанския тим преминава в ЦСКА-София, където играе от 1988 до 1990 г. и е част от един от най-силните „червени“ отбори в историята заедно със Стоичков, Емил Костадинов, Любо Пенев, Трифон Иванов, Георги Георгиев  и др. и старши треньор Димитър Пенев. Шампион е на България през 1989 и 1990 г.

След това Вълов играе в „Локомотив“ (София). За кратко е вратар и на „Аустрия“ (Виена), като става шампион на Австрия през 1992 г. Пази и за няколко турски отбора.

За последно легендата бе треньор на вратарите в академията на "Ботев" (Враца).

Илия Вълов е баща на Валентин Илиев – защитник и капитан на ЦСКА-София през първото десетилетие на XXI век.