"Парламентарната група на АБВ има различно мнение - те имат своята автономия. Но начина, по който се решава, поставя въпроса за това доколко аз мога да бъда ефективен в правителството и тази сутрин съм поставил този въпрос пред премиера". Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Вие обсъждате не вземането на дълг. Обсъждате споразумение с посредници, от него не следва дълг. Второ, вземането на дълг се решава от вас, тук от тази зала в парламента”, заяви Калфин. „Когато за 2015 г. България има да връща 7 млрд. лева, вие сте го гласували. 2.5% дефицит, вие сте го гласували със Закона за бюджета. За тази година прави общо 9.5 млрд. лева, гласувани от вас”, поясни вицепремиера.

„Ако дефицита се нулира, което направи Дянков, това значи за тази година с 12% да се намалят бюджетите на всички ведомства. Социалната система няма да понесе такова намаление. Ако някой има други идеи, може би е добре да го каже, но това са фактите”, каза още Ивайло Калфин.

Малко след това шефът на парламентарната група на АБВ проф. Борислав Борисов събра депутатите от партията на заседание. От думите му стана ясно, че АБВ най-вероятно ще преосмисли позицията си, която към този момент бе против ратификацията на дълга.