Пожарът, който гори вече денонощие в землищата на осем села на територията на община Свиленград, продължава да се развива. Това каза тази сутрин от една от невралгичните точки - село Мустрак, директорът на Главна дирекция ,,Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов. Това е едно от селата в засегнатия от пожара район, съобщава БТА.

В съседно село - Равна гора, има изгорели осем къщи, но те са необитаеми. Няма пострадали хора, но се е наложило евакуация на шестима души от домовете им заради опасността от огъня.

Нощта беше много напрегната поради силния вятър, който непрекъснато обръщаше посоката си. Разпали се към селата Михалич и Щит, като въпреки изградените просеки, пламъците прехвърли една от тях. Беше предизвикателство непрекъснато да преместваме автомобилите, за да защитим гражданите, каза още директорът на ГДПБЗН.

Поради близостта на фронта – на около 4-5 километра до граничната ни с Турция бразда, има опасност огънят да се прехвърли и към територията на южната ни съседка, каза още главен комисар Александър Джартов. Той допълни, че службата има готовност за изпращане на предупреждение към турските власти по линия на механизма за защита на Европейския съюз, част от който е и Турция.

„Това е един от най-големите пожари на територията на страната в момента“, потвърди главен комисар Александър Джартов. По думите му на терен има достатъчно противопожарни екипи. Над 50 огнеборци действат с 15 противопожарни автомобила. Има три булдозера за прокарване на просеки. На терен са и 20 служители на горското, помагат и доброволчески отряди. Днес се очаква и помощ от въздуха с хеликоптери. При необходимост на терен ще бъдат повикани и военнослужещи, допълни главен комисар Джартов.

Пожарът към двете села - Михалич и Щит, е върхов. Към момента няма опасност за хората в тях, допълни старши комисар Митко Чакалов, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково.

По данни на директора на Държавно горско стопанство – Свиленград Михаил Михайлов опожарените площи са вече над 73 хил. декара, като 18 хиляди декара от тях са горски фонд, предимно иглолистни гори, а 55 хиляди са селскостопански земи. Има изгорели пчелни кошери, лозови насаждения и други посеви.

Междувременно, по информация от пресслужбата на Областна администрация - Хасково, стана известно, че временно затвореният вчера път между селата Левка и Студена е изчистен от падналите дървета и е възстановено движението по него. 

В Свиленградско от събота преди обед е обявено със заповед на областния управител на Хасково Мехмед Атаман частично бедствено положение. Там огънят пламна край село Студена. Вече стана ясно, че пожарът е причинен от 60-годишен мъж от Свиленград, който е извършвал косене в района и е пострадал при пламъците, докато се е опитвал първоначално сам да реагира срещу огъня.

Заради напрегнатата обстановка областният управител на Хасково Мехмед Атаман наложи още по-рестриктивна заповед от първата си, с която на 9 юли бе забранена обработката на пасища след 11:00 часа преди обед и от снощи е в сила заповедта му, с която забрани изцяло обработката на пасища и балирането на сено и слама на цялата територия на областта до второ нареждане.

Частично бедствено положение в област Хасково важи и за общините Ивайловград и Тополовград, където пламна в петък следобед и пожарите нанесоха щети в няколко села – изгоряха 13 къщи и шест коли. Там обаче ситуацията вече е под контрол, обобщи главен комисар Александър Джартов.

Той съобщи, че през изминалото денонощие службите на пожарната по места в страната са реагирали на 250 произшествия, като над 200 са пожарите, основно в областите Пловдив, Стара Загора и Хасково.