Президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял с бившия президент Доналд Тръмп днес, съобщи официален представител на Белия дом, предаде Ройтерс, информира БТА.

Байдън е говорил също с губернатора на Пенсилвания Джош Шапиро и с кмета на Бътлър Боб Дендоу, каза служителят на Белия дом.

По-рано днес на митинг в Бътлър, щата Пенсилвания, имаше стрелба, при която Тръмп бе ранен в дясното ухо. 

Един човек, присъствал на митинга, е бил убит, а други двама са ранени и са в критично състояние, съобщи Сикрет сървис.

Стрелецът е бил убит от агенти на Сикрет Сървис.

Агенция Блумбърг предаде, че Доналд Тръмп е напуснал болницата, в която е бил прегледан след стрелбата.

Президентът Байдън ще отпътува от Рехобот бийч, щата Делауер, тази нощ и ще се върне в Белия дом рано в неделя, съобщи в изявление Белият дом.

По-рано той заяви, че е бил информиран за стрелбата срещу Доналд Тръмп.

Байдън посочи в изявление, че е "благодарен да чуе, че той е в безопасност и се справя добре“. 

„Моля се за него и семейството му и за всички, които са били на митинга, докато очакваме по-нататъшна информация", посочи президентът на САЩ.

Байдън добави:

"Джил и аз сме благодарни на Сикрет сървис за това, че го отведоха на безопасно място. Няма място за подобен вид насилие в Америка. Трябва да се обединим като нация, за да го осъдим".

Часове след стрелбата реакции вече има от лидери на няколко държави, както и от генералния секретар на ООН.

Британският премиер Киър Стармър каза, че е ужасен от шокиращите сцени на митинга на Доналд Тръмп.

Политическото насилие в каквото и да е форма няма място в нашите общества и моите мисли са с всички жертви на това нападение, написа днес в платформата „Екс“ британският премиер.

И говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш осъди стрелбата срещу бившия президент на САЩ.

„Генералният секретар недвусмислено осъжда този акт на политическо насилие. Той изпраща своите най-добри пожелания на президента Тръмп за скорошно възстановяване", заяви говорителят на ръководителя на ООН, предаде Ройтерс.

Нападението срещу Тръмп бе осъдено от редица американски и чуждестранни политици.

Самият Тръмп благодари на Сикрет сървис и на всички органи на реда за бързата им реакция при стрелбата, предаде Ройтерс.

Тръмп изказа съболезнования на семейството на човека, който беше убит при стрелбата, както и на семейството на друг човек, който бе тежко ранен.

„Невероятно е, че такъв акт може да се случи в нашата страна“, посочи Тръмп и описа случилото се.

Нападението бе осъдено от местни политици, начело с президента Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис, както и от Чък Шумър, Майк Джонсън, Мич Макконъл, Хаким Джефрис, Нанси Пелоси, Барак Обама, Джордж У. Буш, Лойд Остин, Антъни Блинкън и други.  

Британският премиер Киър Страмър бе сред първите, които реагираха след нападението, което бе осъдено също от премиера на Канада Джъстин Трюдо, от премиера на Япония Фумио Кишида, от премиера на Австралия Антъни Албанезе, от президента на Бразилия Инасио Лула да Силва и други.

И унгарският премиер Виктор Орбан изрази днес солидарността си с бившия президент на САЩ.

"Мислите ми и молитвите ми са с президента Доналд Тръмп в този мрачен час", написа Орбан в социалната мрежа "Екс" два дни след като се срещна с Тръмп в имението му "Мар-а-Лаго" в щата Флорида.

И аржентинският президент Хавиер Милей осъди стрелбата.

Аржентинският лидер хвърли вината за атаката срещу Тръмп върху "международната левица" и нейната "ужасна идеология". Левицата е готова да "дестабилизира демокрациите", за да дойде на власт, каза още Милей, който изрази своята подкрепа и солидарност за Тръмп.

"Обзети от страх, че ще загубят на изборите, те прибягват към тероризъм, за да наложат ретроградната си и авторитарна програма", заяви аржентинският президент либертарианец в социалната мрежа "Екс".

Френският президент Еманюел Макрон пожела днес на Доналд Тръмп скорошно възстановяване след стрелбата срещу Доналд Тръмп.

В социалната мрежа "Екс" той окачестви случилото се като "драма за нашите демокрации".

"Франция споделя шока и възмущението на американския народ", изтъкна Еманюел Макрон.

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази солидарността си с Тръмп и призова диалогът и отговорността да вземат връх над омразата и насилието.