Предполагаемият стрелец на митинга на Доналд Тръмп вчера е действал сам и е използвал законно купена полуавтоматична пушка тип AR при стрелбата по бившия президент на САЩ, заявиха служители на Федералното бюро за разследване, цитирани от Ройтерс, на която се позовава БТА.

"На този етап информацията, с която разполагаме, показва, че стрелецът е действал сам", заяви на брифинг с журналисти Кевин Рожек от ФБР в Пенсилвания, цитиран от Франс прес.

Представителите на ФБР казаха, че нямат данни мъжът да е имал някакви проблеми с психичното здраве и че проучват хипотезата за "потенциален акт на вътрешен тероризъм".

"Разследваме опит за убийство, но го разглеждаме и като потенциален акт на вътрешен тероризъм", казва друг служител на ФБР, Боби Уелс.

На брифинга представителите на ФБР отбелязаха, че разследването е в начален етап и че засега не са установили връзка на заподозрения с някаква идеология. Те подчертаха, че установяването на мотива за стрелбата е един от приоритетите им.

Седемдесет и осем годишният Тръмп беше ранен в ухото при стрелба на митинг в град Бътлър, Пенсилвания. Стрелецът произведе няколко изстрела, при които един от присъстващите на митинга беше убит, а още двама души бяха тежко ранени.

ФБР вече съобщи, че става въпрос за опит за убийство и разкри самоличността на извършителя - 20-годишния Томас Матю Крукс от Бетел Парк, Пенсилвания, който беше застрелян.