С гласуването си "против" ратификацията на новия държавен дълг лидерът на ДСБ Радан Кънев напомни за първите години на Ахмед Доган в политиката. Доган, който тогава беше не почетен, а редови председател на ДПС, на няколко пъти гласува "против" по определни теми, докато всички останали депутати от партията бяха "за". Тези теми бяха не по-малко важни от ратификацията на дълга и за това гласуванията на Доган се определяха като знакови.

Първият такъв случай бе през 1992 г. Тогава Доган подкрепи вота на недоверие срещу кабинета на Филип Димитров, а останалите депуати от ДПС бяха против. По това време ДПС бе коалиционен партньор на управляващите от СДС, макар че нямаше свои хора във властта. Месец по-късно цялото ДПС гласува против поискания от Димитров вот на доверие и кабинетът падна.

През 2003 г. Доган подкрепи предложението един от вотовете на недоверие срещу правителството на Симеон Сакскобургготски да бъде таен. По това време ДПС бе в коалиция с НДСВ и имаше свои министри.

Тайното гласуване на вот на недоверие винаги носи повече рискове за кабинета. Доган отново бе единственият депутат от ДПС, който бе за таен вот. Малко след това днешният председател на ДПС Лютви Местан, по онова време заместник на Доган обясни, че е имало проблем с пулта на председателя. По онова време обаче между НДСВ и ДПС вече се бе появило напрежение.

Дали гласуването на Кънев е знаково и дали вещае проблеми в мнозинството предстои да се разбере в най-близко време.