Европейският съюз наложи в понеделник нови санкции срещу израелски физически и юридически лица - еврейски заселници и активистки групи, отговорни според него за „сериозни и систематични нарушения на човешките права“ на палестинците на Западния бряг и в Източен Йерусалим, съобщиха Ройтерс и Франс прес, на които се позовава БТА.

Към списъка си ЕС добави допълнителни пет физически и три юридически лица, според прессъобщение на Съвета на ЕС.  Това довежда общия брой на включените в него хора и организации до 14 след първоначалното обявяване на санкциите през април.

Ограниченията включват замразяване на активи и забрана на достъп в Европейския съюз.

Сред новите юридически лица в списъка е групата „Цав 9“, обвинена конкретно в блокиране на достъпа на хуманитарна помощ и гориво в ивицата Газа чрез „насилствени действия“, се подчертава в прессъобщението.

Сред санкционираните физически лица присъстват Исашар Мане, който е описан от ЕС като създател на незаконен контролен пункт на Западния бряг, Бен-Цион „Бенци“ Гопщайн (чиято организация „Лехава“ вече беше санкционирана през април от ЕС), както и Барух Марзел, който „открито призовава към етническо прочистване на палестинците“, според изявлението.

Към момента няма коментар от страна на новите санкционирани лица и организации, отбелязва Ройтерс.