Доналд Тръмп, който се очаква да бъде номиниран официално тази седмица за кандидата на републиканците на президентските избори в САЩ през ноември, обяви днес Джей Ди Ванс за своя кандидат за вицепрезидент, предаде Ройтерс.

"Реших, че човекът, който е най-подходящ да служи като вицепрезидент на Съединените щати, е сенатор Джей Ди Ванс от великия щат Охайо", написа Тръмп в своята социална мрежа "Трут Соушъл".

Той обяви новината в деня, когато в Милуоки, щата Уисконсин, днес започва Националният конгрес на Републиканската партия, на който се очаква милиардерът да бъде номиниран официално за нейния кандидат за президентския пост.

Асошиейтед прес отбелязва, че 39-годишният Джеймс Дейвид Ванс е бивш критик на Тръмп, превърнал се в негов верен съюзник. Джей Ди Ванс е сред най-върлите противници на американската подкрепа за Украйна във войната срещу Русия. Бившият военен, станал впоследствие успешен писател, е член на Сената от миналата година.

Тръмп, който оцеля при опит за убийство само преди два дни, е фаворит в проучванията на общественото мнение и на букмейкърите, според които има всички шансове да вземе реванш от демократа Джо Байдън, победил го на последните президентски избори - през 2020 г., и да се върне в Белия дом.