Предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за отлагане с три месеца на връчването на втория мандат, веднага срещна отпор с аргумента, че това е брутален опит за изнасилане на Конституцията. Този аргумент дойде от ДПС на Делян Пеевски.

Тази реакция е напълно обяснима - точно кръгът "Пеевски" има най-голям интерес реформите, които "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат, да не бъдат осъществени.

По-важното обаче е друго - този аргумент е напълно несъстоятелен.

Поне два пъти в близката и по-далечната ни история т.нар. рулетка с мандатите е отнемала около два месеца. Изборите през 2005 г. бяха на 25 юни. А правителството на Сергей Станишев бе избрано на 17 август - почти два месеца след това.

През 2022 г. изборите бяха на 2 октомври. А правителството на проф. Николай Габровски бе гласувано на 14 декември - почти два месеца и половина. При гласуването то не успя да събере подкрепа.

Единствената разлика между тези два случая и сегашната ситуация е, че етапите в парламентарната рулетка са различни. Правителството на Станишев бе избрано с третия мандат. Опитът за правителство на проф. Габровски бе направен с първия мандат. Сега "Продължаваме промяната - Демократична България" искат процедурата да се забави при втория мандат.

Другата разлика е, че този път като част от процеса по съставяне на правителство се предлага предварителното приемане на определени закони и решения. Вярно е, че досега не е имало такъв случай. Но и политическа криза като тази също не е имало.

В Конституцията няма срокове за това за колко време е допустимо да бъде избирано правителство. Тя не е "разписание на влак", както казват конституционалистите. Презумпцията, при която се действа е всичко да се случи в разумен срок, без да се дефинира какъв точно е този срок. 

Очевидно не е разумно процедурата да се бави, ако има ясно управляващо мнозинство. Ако няма обаче вероятно е по-разумно да има известно забавяне.

Въпросът сега е кое е по-разумно - да се бърза към нови избори, след които проблемите ще си останат същите. Или да се забави малко процедурата, за да се направи опит тези проблеми да бъдат решени още сега. Именно тези проблеми са в основата на политическата криза.

Едно обаче е сигурно - противниците на реформите, предложени от "Продължаваме промяната - Демократична България" ще трябва да си намерят други аргументи. Ня#КОЙ друг изнасилва Конституцията с бързане.