Днес в България ще бъде слънчево и много горещо, с максимални температури между 37° и 42°, в София - около 37°.

Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. 

След обяд над източните райони и Дунавската равнина се очаква незначителна купеста облачност.

Червен код за горещини и опасност от пожари е обявен днес за части от областите Русе, Плевен, Велико Търново и Благоевград. В останалата страна кодът е оранжев. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Най-горещо се очаква да бъде в Сандански и Русе - 42 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. Температурата на морската вода е 27°. Морското вълнение ще бъде 2-3 бала.

В планините ще е слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа до умерен, по билата и временно силен вятър от изток-североизток. Топло, с максимална температура на височина 1200 m около 32°, на 2000 m - около 24°. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в Централна Стара планина ще превали краткотраен дъжд.

Слънцето в София изгря в 6:04 часа и ще залезе в 21:00 часа. Продължителност на деня е 14:56 часа. Луната е във фаза два дни след първа четвърт.

Още от днес от Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издадоха за утре, 17 юли, предупреждение от трета степен - червен код, за високи температури за цялата страна.