"Първа стъпка в реформата на службите за сигурност чрез приемане на изменения в специалните закони, уреждащи тяхната работа за въвеждане на периодични проверки за интегритет и лоялност, вкл. чрез полифизиографичен тест."

Това е един от седемте приоритета на "Продължаваме промяната - Демократична България", които е готова да подкрепи в своята стратегия за излизане от политическата криза. Може би най-маловажният, но и най-показателният за политическата безпомощност и некомпенетност на обединението, което по късмет се сдоби с втория мандат за съставяне на правителство и след дни мислене какво да прави с него, излезе с това творение.

Проблеми със службите ни за сигурност със сигурност са налице. Какви са тези проблеми според ПП-ДБ? Според Атанас Атанасов - че от тях изтича класифицирана информация и че са подчинени на президента, а не на правителството. Според Кирил Петков са нужни радикални реформи - защото сега се развиват не най-добрите кадри, а политически най-удобните. 

Затова е още по-абсурдно, когато основната и водеща мярка за постигане на това е предложение за употребата на полиграфа - един псевдонаучен инструмент, който мери пулс, честота на дишане и колко се потим. 

От десетилетия е всеизвестен факт, че т.нар. детектор на лъжата е уред, който измерва единствено нивата на стрес - и по никакъв начин не може да прецени дали някой лъже или не. Употребата му дори в САЩ, където е най-популярен, е ограничена основно до това да стряска наивниците - ако вярваш, че полиграфът засича лъжата, и разпитващият ти каже, че лъжеш, си много по-склонен да си признаеш.

Всички независими изследвания обаче сочат, че полиграфът засича лъжи горе-долу със същата точност, с която го прави и монета, хвърлена във въздуха - извод, повторен точно с тези думи от Върховния съд на САЩ в решение от 1998 година.

Няма европейска юрисдикция, в която полиграфът да се приема за доказателство в съда. Преди 10 години Полша напълно забрани употребата му, върховните съдилища в Нидерландия и Германия - също. 

Осмият директор на централното разузнаване на САЩ Ричард Хелм прави следното интересно наблюдение през далечната вече 1978 година:

"Открихме, че има някои източноевропейци, които могат да победят полиграфа по всяко време. Американците не са много добри в това, защото сме възпитани да казваме истината и когато лъжем, лесно се вижда, че лъжем. Но открихме, че много европейци и азиатци могат да преминат полиграфа без никакви проблеми, и знаеш, че лъжат, и имаш доказателства, че лъжат."

Макар и с привкус на расизъм, този цитат е показателен - службите на САЩ от близо половин век насам знаят, че полиграфът не върши работа.

И тук идва въпросът - защо обединението ПП-ДБ, промотиращо се като проевропейско, модерно и реформистко, ни предлага решение на сериозен проблем, което е било отхвърлено от цяла Европа и от топ службите в света? И какво говори това за неговата способност да предлага решения за другите ни сериозни проблеми?