Президентът Румен Радев днес беше съвсем лаконичен по въпроса дали ще се съобрази с предложението на ПП-ДБ за отлагане с три месеца на връчването на втория мандат, докато не бъдат приети седем ключови, според коалицията, закона.

"Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата. Реакциите на останалите парламентарни сили ще бъдат ясен знак дали ще има подкрепа и аз ще взема своето решение", каза той от авиобаза "Враждебна", където летя на на учебно-тренировъчен самолет от ново поколение РС-21 на швейцарската компания Pilatus.

Радев добави, че до дни ще вземе своето решение, в съответствие с Конституцията на България.

„Ще се съобразя с програмата на българския парламент”, каза още той.

Вчера представители на ПП-ДБ, вече втора парламентарна сила и съответно получател на втория мандат като такава, бяха на предварителна среща на "Дондуков" 2. Те поискаха Радев да отложи с месеци връчването на мандата, а останалите парламентарно представени сили да подпишат декларация, с която изразяват волята си за приемането на определени закони в този гратисен период. Последваха реакции, които отхвърлила подобна идея. Засега единствено от БСП и от ДПС на Доган са заявили готовност за разговори с ПП-ДБ по предложението. Все още се очаква коментар от ГЕРБ.