Шестимата депутати от „Величие“, които останаха около Ивелин Михайлов, няма да подкрепят проектодекларацията за излизане от политическата криза на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), свързана с евентуалната реализация на втория проучвателен мандат за правителство.

Днес народни представители заедно с формалния лидер на партията Албена Пекова, която не е депутат, дадоха пресконференция в БТА-София.

След въпрос за проектодекларацията на ПП-ДБ и предложените в нея за приемане антикорупционни закони депутатката Красимира Катинчарова заяви:

„По отношение на декларацията на ПП и въобще събитията от вчерашния ден държа да кажа следното: че този парламент не работи, както трябва, той троши народна пара в момента. Със стари играчи нов отбор очевидно не може да се направи. Ние не подкрепяме тази декларация, нито ще подкрепим това, което ПП-ДБ не успяха да прокарат още преди счупването на „сглобката“.

Припомняме, че парламентарната група на „Величие“ се разпадна в началото на месеца, след като шест от 13-те й депутати я напуснаха. Това са Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Това са хората, които останаха около Ивелин Михайлов, който е считан за идеолог и реален лидер на партията.

На пресконференцията днес бе подчертано, че партия „Величие“ все още съществува, за разлика от парламентарната група. Централния съвет на формацията миналата седмица е взела решение да призове седмината депутати, които влязоха в конфликт с Ивелин Михайлов, да напуснат Народното събрание. Това са Николай Марков, Виктория Василева, Дарин Георгиев, Георги Куков, Етиен Леви, Христо Борисов и Радостин Колев. Те изменили на обещанията, дадени в предизборната кампания, и действали открито и брутално срещу авторитета на партията.

Към момента част от парламентарните групи реагираха критично към подхода на ПП-ДБ да поискат от президента отлагане на връчването на втория проучвателен мандат за правителство с до три месеца – след приемането на група от законопроекти. Освен от представителите на „Величие“ досега обаче няма други гласове директно против предложената проектодекларация за излизане от политическата криза в България.