Българският евродепутат Никола Минчев от ПП не смята, че ще бъде проблем да работи с колегите си от ДПС в либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) в Европейския парламент.

„Ние избрахме ОЕ не на базата кой е вътре, а по-скоро въпреки че ДПС е тук. Избрали сме тази група въз основа на позиция в политическия спектър. Още в началото заявихме, че ПП е центристка формация, а такава е и групата на ОЕ“, каза Минчев за Клуб Z.

Заедно с него от ПП бе избран и Христо Петров - Ицо Хазарта. Тримата представители на ДПС в либералната група са Илхан Кючюк, Танер Кабилов и Елена Йончева.

Никола Минчев смята, че националното изостряне не трябва да взема връх, както виждаме в българския парламент, а по-скоро да има сътрудничество, чрез което да се работи и за европейските, и за българските интереси.

Темата, по която най-лесно може да има разминавания между ПП и ДПС, е тази за върховенството на закона, изтъкна бившият председател на българското Народно събрание. По думите му Движението никога не е имало водеща позиция по този въпрос.

„Допреди седмица бих ви казал, че също е много възможно да имаме различни виждания по санкциите по „Закона Магнитски“. Но сега, при изострените отношения вътре в самото ДПС, честно казано, не знам каква ще бъде тяхната позиция“, каза депутатът.

Между двете партии има и допирни точки – например по икономически и либерални въпроси. И двете формации са либерални, макар ПП да не е член на европейската партия Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Засега от ПП не са мислили дали да станат членове на АЛДЕ и не са подавали заявление за това. Все още не е взето решение дали да бъдат членове на конкретна европейска партия.

Попитахме бившия председател на Народното събрание дали не вижда изостряне и в Европейския парламент поради засилените позиции на крайната десница.

„Предполагам, че да, но тепърва трябва да видим какво ще правят първо групата на „суверенистите“, доминирана от „Алтернатива за Германия“ (АзГ) и по-голямата група – тази на „Патриоти за Европа“. Да видим какво ще бъде тяхното поведение – и в залата, и в законодателната работа. Ще има по-голямо изостряне, така е. Но все пак си мисля, че ЕП е място, където хората си дават сметка, че трябва и сътрудничество“, отговори той.

„Суверенистите“ са най-крайнодясната група в Парламента и част от нея са тримата български евродепутати от „Възраждане“ – Петър Волгин, Станислав Стоянов и Рада Лайкова.

Възможно е някакво сътрудничество между либералите и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), но трябва да бъде направено разграничение първо по теми, а след това по партии, продължи Никола Минчев:

„Ако говорим например за върховенството на закона, очевидно с „Право и справедливост“ (ПиС) от Полша не можем да намерим общ език с оглед на това, което правиха с правосъдната система в своята страна. Но пък по отношение подкрепата за Украйна има допирни точки. Същото важи и за „Италиански братя“ на Джорджа Мелони.“