През цялата нощ дежурни екипи останаха да следят ситуацията с пожара край пловдивското село Отец Паисиево. Огънят там не е овладян, гори на три фронта все още, предаде БНТ.

Правят се просеки в опит да се спре разпространението му. Гъст дим се носи в селото, а екипите се събраха тази сутрин, за да се разпределят по фронта на пожара. Очакват се и доброволци. Хеликоптери са обливали с вода до късно снощи района. На мястото дойде и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев, за да се запознае с предприетата организация. 

"Започваме да сменяме екипите на пожарната. Снощи беше динамично положението. От 6000 декара вече отиваме на 9000 - 10 000 декара и вървим нагоре. Теренът е много трудно проходим. Пожарните вървят от всички страни. Три булдозера правят просеки, за да може огънят да го затворим от всичките села", каза Младен Кичев, кмет на община Калояново.

Има около 30 изгорели къщи. В Отец Паисиево снощи са били евакуирани 15 души. Ще се поиска удължаване на частичното бедствено положение. Военнослужещи също ще се включат в овладяването на пожара.

От областната администрация са поискали допълнителна помощ от военните.

"Днес ще бъдат от 61-ва Стрямска механизирана бригада, както и 91-ви инженерен полк - Пловдив с тежка техника, за да можем да направим тези просеки, които са необходими за локализиране на пожарите. Координираме и търсенето на водоноски, тъй като тук липсва вода. Вчера бяха осигурени водоноски от община Карлово и от Пловдив. Днес се опитваме да намерим още водоноски", обясни Христина Янчева - областен управител на Пловдив.

Обстановката остава много динамична и заради високите температури и най-вече заради вятъра, който разпалва огнищата. Очакват в борбата с огъня да се включат и доброволци.

По думите на Янчева, бедственото положение в Община Калояново ще бъде удължено.

„Ще обявим такова и за Карлово. Има недостиг на вода и търсим допълнителна помощ за водоноски от съседните общини”, подчерта тя.

Янчева призова, ако има желаещи доброволци, които да помогнат за гасенето на пламъците, да се отзоват. Доброволческо формирование от Столичната община вече е на място. 

Гори карловската роза

Пожарите, които вилнеят в Kарловско, унищожиха бизнеса на десетки земеделски производители, предаде Нова тв. Пламъците засегнаха и изпепелиха стотици декари с етерични култури в землищата на селата Каравелово и Богдан. Част от засегнатите стопани са теглили и кредити и сега се намират в патова ситуация. Казват, че щетите са за стотици хиляди левове.

Добри новини дойдоха от Стара Загора, където се смята, че стихията вече е под контрол. Огънят обхвана периметър от 12 километра. Снощи малко след 21:00 часа, заради силния вятър на няколко пъти огънят е прехвърлил асфалтовия път, но ситуацията е овладяна.

През цялата нощ екипи са дежурили с цел да не се допусне разрастване на пожара. Днес огнеборците ще се опитат да стигнат до огнището, за да го потушат, допълва БНТ.

"В момента все още има тлеещи участъци. Пожарът е в периметър и огнищата, които бяха 6 през вчерашния ден, са намалени до едно. През нощта имаше самозапалвания на различни места, но веднага с дежурните екипи на пожарната, на ДГС, на община Стара Загора и на доброволците, които дежуриха през цялата нощ, бяха потушени.

Днес работата ще продължи през целия ден. Имаме организация и за през нощта. Затова продължаваме да разчитаме на помощта на доброволци", каза Николай Диков - секретар на Община Стара Загора.

За населените места в района опасността е била спряна още първия ден - първо към Стара Загора, а след това към Старозагорските минерални бани.

"Снощи най-критично беше в посока север, тъй като от пориви на вятъра огъня от основния пожар беше спрян на самото било и там поривите са най-силни. Затова бяхме насочили екипи от общината и ДГС и два екипа от нашите структури да пазят точно този периметър. Излезе на две места, но веднага ги погасихме. Направихме с булдозери на ТЕЦ "Марица изток" 2 допълнителна просека и днес очакваме периметъра да не го допуснем да се разширява и да го задържим през целия ден със съвместни усилия на всички и на доброволци включително", обясни комисар Стоян Колев - директор на РДПБЗН-Стара Загора.

При огнената стихия са загинали много животни, а пострадалите са настанени в Спасителния център "Зелени Балкани".

"Ситуацията е форсмажорна, но е овладяна."

През последните дни държавата е изправена пред едно изключително сериозно природно бедствие - за сравнение от началото на годината в горските територии са избухнали над 260 пожара на площ над 60 хиляди декара, а само за последната седмица на територията на България са регистрирани над 50 пожара с обхват 40 хиляди декара, от които немалка част са върхови. Това заяви премиерът Димитър Главчев в парламента. 

Ситуацията, макар и извънредна, макар и форсмажорна, е овладяна, отчете министър-председателят, цитиран от БТА. - Няма жертви, няма опасност за близките населени места в района на пожарите. Уверявам гражданите, че няма друга задача, която да се изпълнява с по-голяма степен на интензитет от тази, каза Главчев. 

По-късноп рез деня от МС съобщиха, че по разпореждане на Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар. Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега.

Депутатите днес изслушват освен служебния министър-председател и служебните министри на вътрешните работи и на земеделието Калин Стоянов и Георги Тахов относно овладяването на започналите в края на миналата седмица пожари в страната и необходимите действия за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите.