Израелските сили обстрелваха райони в централната част на ивицата Газа, при което бяха убити най-малко девет палестинци, докато израелски танкове извършиха ограничено настъпление в Рафах, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

При един от израелските въздушни удари тази нощ по къща в Ал Зауида в централната част на ивицата Газа са били убити осем души, съобщиха здравните власти. При друг удар е убит мъж в лагера Нусейрат - един от осемте бежански лагера в анклава, където при израелски въздушен удар по училище ден по-рано бяха убити 23-ма души.

Израелски танкове обстрелваха и източните райони на Ал Бурейдж и Ал Магази в центъра на анклава, съобщават местни жители.

Междувременно в Рафах танкове извършиха нападение в северната част на града, преди да се оттеглят - тактика, която израелските сили са използвали преди да предприемат нахлуване в дълбочина в други райони. Танковете действат в повечето части на града от май насам, но не са навлизали във вътрешността на северните квартали.

Вчера военните заявиха, че са ликвидирали половината от ръководството на военното крило на "Хамас", като около 14 000 бойци са убити или пленени от началото на войната.

Най-малко 38 000 палестинци са били убити в израелската война срещу групировката, по данни на здравното министерство в Газа. До момента израелската армия е дала 326 жертви, според данните на израелските военни.

Междувременно в доклад, публикуван днес от правозащитната организация "Хюман райтс уоч", се казва, че военното крило на "Хамас", бригадите "Изедин ал Касам“, и най-малко още четири други палестински въоръжени групировки "са извършили множество военни престъпления и престъпления срещу човечеството срещу цивилни по време на нападението на 7 октомври 2023 г. срещу Южен Израел".

В отговор "Хамас" отхвърли "лъжите и явната пристрастност" на организацията към Израел и поиска от "Хюман райтс уоч" да оттегли своя доклад и да се извини.