Тежка катастрофа за турнето (вероятно със съпътстващите сериозни неустойки) плюс напълно замразени бъдещи творчески планове - това е ситуацията с хумористичната рок банда Tenacious D. Главният й идеолог Джак Блек обяви, че е бил много неприятно изненадан от коментар на колегата му Кайл Гас, който се пошегува... хм, да кажем - твърде пиперливо с опита за атентат срещу Доналд Тръмп.

Това стана в Сидни, Австралия през изминалия уикенд. В резултат на това известният актьор спира турнето на групата и обяви, че „всякакви творчески планове на бандата са замразени“, разказва днес zrockradio.bg.

Ето какво сподели Джак Блек звездата в специално изявление вчера:

„Никога и при никакви обстоятелства не бих окуражил политическо насилие под каквато и да било форма. Дълго време разсъждавах върху този инцидент. Стигнах до извода, че не е уместно да продължим турнето на Tenacious D и замразявам всякакви творчески планове на групата в бъдеще.

Благодарен съм на феновете за тяхната подкрепа и разбиране.“

Предисторията

На концерт на бандата в неделя, 14 юли, другият член на групата – Кайл Гас – имаше рожден ден. Той навърши 64 години и съвсем в реда на нещата получи торта по време на концерта. Джак Блек го помоли пред хората да си пожелае нещо и Гас каза следното, без да му мигне окото:

„Пожелавам си следващия път, когато има атентат срещу Доналд Тръмп, стрелецът да не пропусне.“

Както може да се очаква – стана грандиозен скандал. Коментарът на Кайл дойде по-малко от 24 часа, след като по Доналд Тръмп бе стреляно с автоматична пушка и той бе леко ранен в дясното ухо. Стрелецът е на 20 години и бе убит на място от агенти на Сикрет сървис. Друг човек от публиката загина на място, двама други бяха тежко ранени.

Малко след коментарa на Кайл Гас австралийксият сенатор Ралф Бабет призова визите на членовете на групата да бъдат незабавно отнети и страната да ги депортира.

Постфактум Кайл Гас се извини, при това доста искрено. Ето какво сподели той в изявление:

„Импровизирах на място, исках да кажа нещо спонтанно в неделя и казах това. Разбирам, че е крайно неуместно, дори опасно, допуснах ужасна грешка.

Аз също не одобрявам насилието под никаква форма, срещу никого. Това, което се случи, е трагедия и аз съжалявам дълбоко за липсата си на правилна преценка в случая. Поднасям дълбоки извинения към всички, които съм разочаровал и съжалявам за болката, която причиних.“

Много жалко е, че това се случва, особено защото се случва с една от най-симпатичните и весели рок групи в последните 10-15 години. Свикнали сме Tenacious D да ни размисват по всевъзможни начини, но в случая границата е прекрачена, пише още ZRockradio.