Бивш служителка на ЦРУ и висша служителка Съвета за национална сигурност е обвинена, че е бил таен агент на южнокорейското разузнаване, съобщиха от министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Според обвинителния акт, внесен във федералния съд в Манхатън, Сю Ми Тери е приемала луксозни стоки, включително скъпи дамски чанти, и скъпи вечери в суши ресторанти в замяна на това, че е защитавала позициите на южнокорейското правителство по време на медийни изяви, споделяла е непублична информация със служители на разузнаването и е улеснявала достъпа на южнокорейски служители до американски държавни служители.

Тя също така е признала пред ФБР, че е служила като източник на информация за южнокорейското разузнаване, включително като е предала ръкописни бележки от неофициална среща през юни 2022 г., в която е участвала с държавния секретар Антъни Блинкън относно политиката на американското правителство спрямо Северна Корея, се казва в обвинителния акт.

Прокурорите твърдят, че южнокорейски разузнавачи също така тайно са ѝ платили над 37 000 долара за контролирана от Тери програма за обществена политика, фокусирана върху корейските въпроси.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея днес заяви, че разузнавателните органи в Южна Корея и САЩ поддържат постоянни контакти във връзка със случая. Министерството на външните работи на Южна Корея заяви отделно, че не е уместно да коментира случай, който е в процес на съдебно производство в друга държава.

Въпросните деяния са извършени в годините след като Тери напуска работа в държавните институции на САЩ и работи в мозъчни тръстове, където се превръща в изтъкнат експерт по външнополитическите въпроси.

Лий Уолоски, адвокат на Тери, заяви в изявление, че "обвиненията са неоснователни и изопачават работата на един учен и новинарски анализатор, известен със своята независимост и дългогодишна служба на Съединените щати“.

Тери е работила за правителството от 2001 до 2011 г., първо като анализатор в ЦРУ, а след това като заместник-началник на националното разузнаване за Източна Азия в Националния съвет за разузнаване, след което е работила в мозъчни тръстове, включително в Съвета за международни отношения.