Бившата канцлерка Ангела Меркел празнува днес 70-ия си рожден ден - далеч от общественото внимание. "Бившата федерална канцлерка д-р Меркел ще прекара рождения си ден насаме", заяви нейна говорителка пред Германската агенция по печата в Берлин.

"Дори по време на активната си политическа кариера тя никога не е давала информация на частни запитвания, - добави тя. - Отношението ѝ към подобни запитвания не се е променило, откакто напусна поста си."

Политици поздравяват Меркел за рождения ѝ ден

Много политици вече поздравиха Меркел. Поздравления дойдоха и от Герхард Шрьодер, когото тя замени в канцлерството след изборите за Бундестаг през 2005 г.

"От всички мои политически опоненти тя е най-специална. В края на краищата тя спечели", заяви  социалдеморатът пред списание "Щерн".

Той харесва "типичния северногермански чар" на Меркел, както и способността ѝ да бъде иронична и самоиронична. Шрьодер поздрави бившата канцлерка:

"Всичко най-добро, скъпа госпожо Меркел".

Бившият лидер на социалдемократите Зигмар Габриел, който беше вицеканцлер при Меркел от 2013 до 2018 г., също отдаде почит на християндемократката - и съчета това с косвена критика към нейния наследник Олаф Шолц. Напускането на Меркел остави празнота в Европа, която не беше запълнена, написа Габриел в статия за „Шпигел“

Най-голямото политическо постижение на Меркел е, че тя даде на Европа "политически център" и укроти центробежните сили в Европа. "Тази роля днес все още е незаета", - пише Габриел. - Вакуумът в политическото ръководство на Европа след края на мандата на Меркел става "все по-опасен с всеки изминал ден".

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер заяви пред агенция DPA.

"Поздравления за 70-ия ѝ рожден ден - за голямото постижение в живота на най-важнат политическа фигура в Германия." В началото отношенията между баварския Християн-Социален Съюз и Меркел бяха трудни - "това важеше и за мен", признава Зьодер. Имаше големи различия, особено по отношение на миграционната политика. "Но всичко се промени за мен по време на пандемията от коронавирус", казва Зьодер.

Ангела Меркел: пасторска дъщеря, физик и канцлер

Меркел е родена в Хамбург на 17 юли 1954 г. Баща ѝ заема пасторски пост в Бранденбург - Меркел израства в бившата ГДР.

След като завършва физика в Лайпцигския университет, тя работи като научен сътрудник в Централния институт по физикохимия към Академията на науките. Тя е политически активна още от периода на политическите сътресения на Изток. Преди обединението на 3 октомври 1990 г. Меркел е заместник-говорител на правителството в първото свободно избрано правителство на ГДР под ръководството на министър-председателя Лотар де Мезиер.

През 1990 г. Меркел е избрана за депутат в Бундестага. Тя става министър по въпросите на жените, а по-късно и министър на околната среда. Ръководи ХДС от 2000 до 2018 г.

Наричат я „Канцлерката на кризите“ заради многобройните кризи, през които преведе Германия през 16-те си години като канцлер. Те включват финансовата и банковата криза, кризата с еврото, бежанската криза, кризата с климата и кризата с коронавируса.

Освен това имаше трансатлантическа криза при тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и вътрешна криза в ХДС/ХСС с тогавашния лидер на ХСС и федерален министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер по време на рязкото увеличаване на броя на бежанците през 2015/16 г.

Във връзка с руската война в Украйна критиците я обвиняват в наивност в отношенията ѝ с руския президент Владимир Путин. Мнозина виждат в нея отговорността за дългогодишната зависимост на Германия от руския природен газ.

Няма поздравления от Путин

Между другото, нямаше поздравления за рождения ден от руския президент. Путин вече не поддържал контакти с бившата германска канцлерка и не ѝ е пожелал честит 70-и рожден ден днес. Не планираме да ѝ честитим рождения ден, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в Москва. Двамата са разговаряли по телефона за последен път преди оттеглянето на Меркел в края на 2021 г.

ХДС планира прием за рождения ден на Меркел в края на септември

Християндемократите планират прием в чест на рождения ден на Меркел на 25 септември. Церемонията ще се проведе в Берлинската академия на науките като част от поредицата "Берлински разговори" на ХДС. Лекция ще изнесе специалистът по история на изкуството Хорст Бредекамп, както вече обяви лидерът на партията Фридрих Мерц.

В поздравителното си послание лидерът на ХДС Фридрих Мерц не споменава за многобройните различия, които са обтягали отношенията му с Меркел през годините. Меркел е "оформяла политиката на нашата страна в продължение на три десетилетия", написа той в X.

Както и в предишни години, Меркел не прие поканата за партийната конференция на ХДС през май. Някои членове на ХДС я критикуват, че все повече се отдалечава от партията си. През декември миналата година Меркел се оттегли от свързаната с ХДС фондация "Конрад Аденауер".

Мемоарите на Меркел излизат на 26 ноември

Политическите мемоари на бившата канцлерка, които ще бъдат публикувани на 26 ноември, се очакват с нетърпение.

Те са писани съвместно с дългогодишната ѝ ръководителка на кабинета Беате Бауман и са озаглавени "Свобода. Спомени от 1954 до 2021 г." Според издателството Kiepenheuer & Witsch книгата ще бъде публикувана в над 30 държави по света. Тя ще бъде с обем около 700 страници.

"По-лично от всякога тя разказва за детството, младостта и обучението си в ГДР, и за драматичната 1989 г., когато пада Стената и започва политическият ѝ живот", се казва в съобщението на издателството за мемоарите.

В „Шпигел“ Зигмар Габриел повдига и един любопитен въпрос -  дали войната в Украйна можеше да не се случи, ако Ангела Меркел все още беше канцлер.

"Дали Путин щеше да започне ужасната си агресивна война срещу Украйна през 2022 г., ако канцлерът управляваше още един законодателен период, е нещо, което имаме пълното право да се питаме, - пише той. - В края на краищата тя му попречи да го направи в продължение на осем години."

Наследникът на Меркел на поста федерален канцлер, Олаф Шолц, призна, че тя може да погледне назад към "една впечатляваща политическа кариера".

"Тя започна по яростен начин с извоюването на демокрацията в Източна Германия и германското единство, което и до днес ме вълнува силно", написа политикът от СДПГ в платформа X и добави: "Тя работи неуморно за страната."

Всичко най-добро, скъпа госпожо Меркел, и както казват северногерманците: Ad multos annos.