Ракетите с голям обсег са от решаващо значение за борбата на Украйна срещу Русия. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски при разговор с новоизбрания британски премиер Киър Стармър и правителството му, предаде Ройтерс.

Украинският държавен глава бе първият чуждестранен лидер, поканен да се обърне лично към британското правителство, след бившия американски президент Бил Клинтън, който го направи през 1997 г.

"Моля да убедите останалите партньори да премахнат ограниченията", призова Зеленски във връзка със забраните на някои западни държави да се използват оръжията им за нанасяне на удари дълбоко на територията на Русия.

В интервю за Би Би Си президентът отбеляза, че се надява да бъде уточнена възможността за използване на предоставени от Обединеното кралство ракети тип „Сторм шадоу“ за поразяване на цели в Русия. Някои от съюзниците на Киев се въздържат да разрешат използването на далекобойни оръжия, тъй като има опасност това да доведе до въвличане на Запада в директен конфликт с Москва.

„Сторм шадоу“ е управляема крилата ракета с обсег над 250 километра, посочва Асошиейтед прес.