България работи активно заедно с Гърция и Румъния, за да осигури финансиране от ЕС за инфраструктурни проекти, които да бъдат използвани и за военни, и за граждански цели. 

Това обяви в парламента служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той говори в парламента за писмото за намеренията за създаване на коридор за военна мобилност, което България, Румъния и Гърция подписаха на срещата на върха на НАТО във Вашингтон миналата седмица. 

Т. нар. военен Шенген не касае транспортната инфраструктура, която се изгражда с европейско финансиране, а граничните процедури при преминаването на съюзни войски през българска територия и тяхното облекчаване, поясни Запрянов пред депутатите.

И уточни, че облекчаването на граничните и митнически процедури става с промени в националното законодателство, които са направени. 

Част от "военния Шенген" в балканския регион предвижда свързването на вътрешната инфраструктура между четири стратегически пристанища покрай източните граници на НАТО - Солун, Александруполис, Варна и Констанца.

Движението на военни и техниката трябва да бъде осигурено в мирно време чрез хармонизиране на условията за използването на транспортните коридори за разгръщане на силите. Това се осъществява чрез целенасочени инвестиции в транспортната инфраструктура на Европа в размер на 25,8 млрд. евро, осигурени в сегашния програмен период на ЕС. Европейският съюз финансира до 50 % от стойността на проектите, като този дял може да стигне и до 85 на сто. Останалите средства трябва да дойдат от страните членки.

Запрянов поясни, че споразумението се отнася за модернизирането и изграждане на железопътни линии и транспортни артерии по направление Кулата – Видин, Александруполис – Русе – Силистра. 

От военните се иска да дадат параметри, които да бъдат взети предвид при проектирането на транспортните и жп коридори, за да може инфраструктурата да поеме превоза на войски и военни товари.

Меморандумът между България, Гърция и Румъния няма статута на международен договор, съгласно Виенската конвенция, и е правно необвързващ документ, каза още Запрянов. Той говори по темата в отговор на въпрос на "Възраждане".

Служебният премиер Димитър Главчев обяви миналата седмица, че подписаните писма за намерения във Вашингтон предвиждат изграждането на хармонизирани коридори за военна мобилност между Италия, Албания, Северна Македония и България в рамките на Паневропейски транспортен коридор № 8, както и между Гърция, България и Румъния. Турция също желае да се включи, но механизмът следва да е по-различен, тъй като се използват европейски средства за коридорите, а Турция не е в ЕС, обясни Главчев.