МВнР излезе с предупреждение заради рязкото увеличение на заболелите от COVID-19 в Гърция, където през летния сезон много българи прекарват отпуската си.

"В Гърция се наблюдава осезаемо увеличение на случаите на заболели от COVID-19. Препоръчваме българските граждани стриктно да спазват превантивните и хигиенни мерки в страната", се казва в съобщение на Ситуационния център на Министерството на външните работи.

Оттам посочват, че при наличие на симптоми на респираторни инфекции се препоръчва ограничаване на контактите с хора, най-вече принадлежащи към уязвимите групи от населението - възрастни, такива със съпътстващи заболявания и деца. Външно министерство препоръчва и своевременна консултация с лекар, с цел осигуряване на навременно лечение.

На 12 юли т. г. Националната организация за обществено здраве (EODY) на Гърция съобщи за значителен ръст на инфекциите от COVID-19, хоспитализациите и смъртните случаи от началото на месеца. Броят на заразените със SARS-CoV2 продължава да се увеличава със значителна възходяща тенденция при хоспитализациите, интубациите и смъртните случаи, сочи епидемиологичният доклад на EODY за седмицата от 1 до 7 юли.