Семейството на американския президент Джо Байдън се е събрало, за да обсъди оттеглянето му от надпреварата за президентските избори. Това съобщи телевизионният канал Ен Би Си. Целта на Байдън е да изготви план за излизане, който все пак да даде на неговата Демократическа партия добри шансове да спечели президентската надпревара срещу Доналд Тръмп.

Според Ен Би Си конкретното време вече е било обсъдено!

"Ню Йорк Таймс" твърди, че все още не е взето окончателно решение.

Байдън обаче се е примирил с идеята, че самият той може да не успее да спечели през ноември и следователно ще трябва да отстъпи пред исканията на много членове на партията.

"Реалността започва да се усеща", цитира вестникът близък до президента човек.

В момента Байдън се възстановява от коронавирусно заболяване в Делауеър и поради това не може да присъства на предизборни събития.

От друга страна, Белият дом говори за кампания за оказване на натиск върху Байдън. Въпреки че президентът приема сериозно опасенията от страна на своята партия, той е решен да остане в надпреварата.

Съвсем наскоро високопоставени демократи като бившия президент на САЩ Барак Обама и бившата председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси също уж изразиха съмнения, че Байдън може да спечели надпреварата срещу Доналд Тръмп (78 г.) през ноември.

Пелоси е споменала за лошите резултати от социологическите проучвания в разговор с Байдън. Говорител на Пелоси потвърди, че е имало разговор, но не коментира съдържанието му.

По-рано "Вашингтон пост" съобщи, че Обама - на когото Байдън беше вицепрезидент в продължение на осем години - е поставил в разговори с доверени лица под въпрос шансовете на държавния глава за победа.

Четирима души, близки до Байдън, заявиха пред "Ню Йорк таймс", че "няма да е изненада", ако той се оттегли от надпреварата съвсем скоро и като кандидат се появи неговата вицепрезидентка Камала Харис.

През последните седмици съмненията относно здравословното състояние на Байдън и дали може да изпълнява тежката президентска работа, се засилват все повече.

Дискусията за възрастта на Байдън достигна нов връх след телевизионния дебат преди три седмици, в който президентът на моменти изглеждаше безпомощен срещу предшественика си Доналд Тръмп.

Преди седмица, в края на срещата на върха на НАТО, Байдън представи украинския президент Володимир Зеленски като Владимир Путин.

Въпреки че Байдън осъзна грешката си на сцената, този казус допълнително подхрани спекулациите за възможни негови ментални заболявания, свързани с възрастта.