Китайският президент Си Цзинпин отправи призив за масирани спасителни усилия, след като най-малко 11 души загинаха при срутване на мост на автомагистрала в провинция Шенси в централната част на Китай, съобщи агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Според Си Китай е в критичен период на борба с наводненията и местните власти трябва да засилят мерките си за наблюдение и ранно предупреждение.

Инцидентът е станал около 20:40 часа местно време снощи, когато мостът при град Шанглуо се е срутил при внезапно наводнение след силните бури и проливните дъждове, в резултат на което някои превозни средства са паднали в реката.

Около 10:00 часа тази сутрин бе потвърдено, че от водата са извадени пет от падналите автомобили, но около 20 превозни средства и най-малко 30 души все още са в неизвестност. Спасителните операции продължават.

На снимка, разпространена от агенция Синхуа чрез Асошиейтед прес, се вижда как участък от моста се е срутил и паднал под почти 90-градусов ъгъл в придошлите кафяви води отдолу.

Китайската противопожарна и спасителна служба съобщи днес, че на място са изпратени екипи, включващи около 860 спасители, 90 превозни средства, 20 лодки и 41 безпилотни самолета, съобщи Ройтерс.

През май най-малко 48 души загинаха при срутване на участък от магистрала след проливни дъждове в южната китайска провинция Гуандун, допълва ДПА.