Висшият съдебен съвет кани на днешното си заседание финансовия министър Владислав Горанов във връзка с исканото 12 % повишаване на заплатите в съдебната система. Става въпрос за около 25 млн. лв. до края на 2015 г., с които най-ниското брутно възнаграждение в съдебната власт да стане 1849 лв. - две средни брутни заплати в бюджетната сфера към края на 2014 г.

В момента магистратите взимат минимално 1546 лв., като изтъкват, че парите им не са актуализирани почти от началото на кризата - 3 години.

Интересно е, че в края на м.г. финансовото министерство прокара бюджет с близо 30 млн. лв. по-нисък от исканото от съдебните кадровици. По Коледа пък те пък си гласуваха "на тъмно" бонуси по 34,28 % върху месечната заплата

Другият казус, над който ще размишлява Съветът днес, е кой да стане временно изпълняващ председател на раздирания от скандали Софийски градски съд. В момента тази функция изпълнява Богдана Желявска - една от основните критикувани покрай съмнителното случайно разпределение на делата.

Очаква се ВСС да умува и върху предложението за започване на наказателни производства именно срещу Желявска и подалата оставка шефка на съда Владимира Янева. Те бяха внесени от министър Христо Иванов и шефа на ВКС Лозан Панов, но досега са "на трупчета". Интересно е, че близо месец нито един член на "Правителството на Темида" не се подписа под подобно предложение, внесено от един от членовете на съвета - Калин Калпакчиев.