На около километър и половина от българската граница е пожарът, който гори в Гърция, каза за БТА директорът на Държавното горско стопанство в Катунци инж. Пламен Поюков. 

Той посочи, че гърците се опитват да загасят пожара, но засега не успяват.

"Ние чистим нашата просека по граничната ивица, ако евентуално го изпуснат, да не го допуснем на наша територия. Вчера направихме път до границата, за да могат пожарни коли да стигат до там и действаме превантивно, за да не допуснем пожара на наша територия", каза още директорът. 

Поюков посочи, че вчера следобед е получил сигнал за пожар на гръцка територия. С техника на горското стопанство са направили достъп до браздата, за да може дотам да стига верижна техника, която да почисти ивицата и противопожарните екипи да имат достъп. 

По-рано бе съобщено, че пламъци са обхванали планинска местност в Гърция, опасно близо до границата с България. Гори в планината Орвилос, над Ахладохори в община Синтики. Нова тв предава от около 2 км до село Катунци в подножието на планина Славянка, в чиято гръцка част в момента се разразява пожарът.

Огънят е върхов. Пламъците обаче приближават българската граница, тъй като въпреки усилията си, гръцките огнеборци не могат да ги овладеят, въпреки че се използват хеликоптери и самолети.  

Две противопожарни служби от българска страна са на място и се грижат за почистването на границата, заедно с горски служители от стопанствата в Катунци.

Те правят ивици и почистват терена така, че ако огънят стигне до границата, той да не премине на българска територия. 

Силен вятър разпалва стихията в Ямболско

Огромен пожар продължава да се развива в широколистен масив – между селата Крайново и Странджа. Няма опасност за населените места, но по обедните и следобедните часове с повишаването на температурите излиза много силен вятър, който разпалва огнищата. Така места, които не са изгорели, тръгват наново, коментира тази сутрин пред бТВ огнеборец.

„Вятърът е най-големият ни проблем, който постоянно променя посоката си. И снощи, докато извършвахме гасителни действия, той беше много силен, не утихна и през цялата нощ. Направили сме просеки, от които се опитваме да влезем в посоката на разпространение на пожара и да го ограничим“, допълни още той.

„Екипите ще си тръгнат, когато имаме локализиран пожар и когато сме сигурни, че отиваме към ликвидиране. Към момента няма такава ситуация, така че те няма да си тръгнат. Имаме на терен 34 пожарни автомобила с над 100 пожарникари. Има и 4 булдозера, и специализирана техника от "Гранична полиция" и "Жандармерия“, обясни старши комисар Любомир Баров.