Израелският премиер Бенямин Нетаняху е на визита във Вашингтон тази седмица - първа в Америка след завръщането му за рекорден шести мандат като министър-председател на близкоизточната страна. Той е поставен под натиск да прекрати войната в Газа както от израелци, които искат заложниците да бъдат върнати у дома, така и от администрацията на САЩ, която се нуждае от външнополитически успех преди изборите на 5 ноември.

Среща с президента Джо Байдън е планирана за вторник, ако държавният глава се е възстановил от COVID-19. В сряда пък Нетаняху трябва да говори пред Конгреса на САЩ.

След месеци на мразовити отношения с Вашингтон заради начина, по който Израел води офанзивата си в Газа, провокирана от атаката на "Хамас" на 7 октомври, посещението предлага на Нетаняху платформа за опит да подобри диалога със САЩ.

Очаква се речта му пред Конгреса да се фокусира върху необходимостта да се координира поведението на Израел и Америка с оглед нестабилната ситуация в Близкия изток, където все повече нараства заплахата войната в Газа да прерасне в по-широк регионален конфликт. В словото вероятно ще отсъстват конфронтационните елементи от обръщението на Нетаняху към Конгреса през 2015 г., когато той разкритикува стремежа на бившия президент Барак Обама да подпише ядрено споразумение с Иран (Байдън, по онова време вицепрезидент, бе сред основните архитекти на сделката).

"Част от целта е да се опитаме да покажем, че въпреки всичко казано, въпреки всички протести, Нетаняху все още е лидер, зад който има подкрепа, той все още има добри отношения с Америка", обяви пред Ройтерс Йонатан Фрийман, специалист по международни отношения в Еврейския университет в Йерусалим.

Поканата към Нетаняху да говори на съвместно заседание на Конгреса - рядка чест, която обикновено се оказва на най-близките съюзници на САЩ - беше отправена от републиканското ръководство на Камарата на представителите, което обвинява Байдън, че не показва достатъчна подкрепа за Израел.

Засега няма информация, че Нетаняху ще се срещне с републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп. Двамата изградиха топли отношения по време на президентството на републиканеца.

Проучванията на общественото мнение в Израел сочат, че повечето израелци държат Нетаняху отговорен за нападението на 7 октомври и биха го свалили от власт при нови избори. Във Вашингтон премиерът ще бъде придружен от Ноа Аргамани, заложничка, спасена от израелски командоси миналия месец. Нейното присъствие е критикувано от други семейства на заложници, които обвиняват Нетаняху, че не е направил достатъчно, за да осигури освобождаването на техните близки.