"Продължаваме промяната - Демократична България" получи днес втория мандат от президента Румен Радев и го върна веднага неизпълнен, каквито бяха и предварителните заявки. Като кандидат за премиер бе посочен Николай Денков.

"Очакваме по-силна обществена подкрепа", каза Денков, преди да върне мандата, очевидно имайки предвид почти сигурно предстоящите парламентарни избори.

И допълни, че техният проект за декларация не е събрал необходимото мнозинство. С тази декларация от "Продължаваме промяната - Демократична България" търсеха подкрепа за седем законодателни инициативи и решения на Народното събрание, сред които избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията, приемане на нов Закон за съдебната власт, изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност.

"Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи. Няма да променим нашия подход, ще поддържаме тези приоритети да създадем като държава приветлива среда за бизнеса и инвеститори, така че да увеличим доходите, да намалим неравенството, да имаме средства, за да осигурим по-качествено образование и здравеопазване.

В това Народно събрание се оказа невъзможно. Очакваме да получим по-силна обществена подкрепа, така че при следващи възможности тези теми да можем да ги поставим отново и те да бъдат в центъра на дискусиите в парламента. Борбата с корупцията не е самоцел, а основно средство, за да постигнем успехи в тази посока. Решението е, че аз получавам мандат като премиер, но със задачата да го върна неизпълнен", каза Николай Денков.

На връчването на мандата от "Продължаваме промяната - Демократична България" дойдоха още Кирил Петков, Божидар Божанов, Людмила Илиева, Атанас Атанасов и Надежда Йорданова.

Борбата с корупцията не е самоцел. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на излизане от президентството.

"Споделихме на президента, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между реалните доходи на хората с чувството за справедливост, всичко това се концентрира в тази борба срещу корупцията. Липсата на инвестиции и икономическото благоденствие, за което всички си мечтаем, също е функция на тази борба. Това, което уверихме президента, че това ще е нашата политика оттук нататък", каза Петков.

Попитан дали вярва, че може да се случи чудо и с третия мандат да се състави правителство, Петков каза:

"На чудеса не вярвам. Това, което знаем е, че приоритетите са ясни и всички граждани виждат, че докато не решим проблема с корупцията, който рефлектира в техните животи, България ще продължава да се върти в омагьосан кръг".