Офицери от Русия, Сирия и Северна Корея са включени в Глобалния санкционен режим на ЕС за нарушение на правата на човека заради насилие, основано на пола.

Това решиха днес страните членки (Съветът).

Евгений Соболев е началник на затворническата администрация на руските окупационни власти в украинската Херсонска област. Документирано е, че под негово ръководство е установен широко разпространен и систематичен модел, включващ изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание и сексуално и основано на пола насилие. Практиките включват изнасилване, принудително разсъбличане, генитални поражения с електрически ток и заплахи за генитално осакатяване. Практиките са прилагани по-специално към лицата, заподозрени в предаване на информация на украинските власти или че подкрепят украинските въоръжени сили.

Ли Чан Де е министър на държавната сигурност на Северна Корея. Жените и момичетата, които се противопоставят на режима в Пхенян, са задържани в центрове за лишаване от свобода или затвори, систематично са подлагани на насилие, особено, когато се намират под контрола на Министерството на държавната сигурност.

Али Махмуд Абас е министър на отбраната на Сирия и и заместник-главнокомандващ на армията. Сирийската държава, включително нейната армия, прилага системни и широко разпространени изтезания, изнасилвания, както и сексуално и основано на пола насилие срещу цивилни граждани.

Абдел Карим Мохамад Брахим е началник щаб на сирийската армия.

Санкционирани са и две образувания.

В Центъра за задържане към Министерството на държавната сигурност в окръг Онсон в Северна Корея изтезанията са утвърдена част от процеса на разпит и се прилагат за изтръгване на пълни признания от произволно задържани лица. Там се прилагат лишаване за дълго време от храна, подлагане на глад, отказ на медицинска помощ, липса на хигиена, изтезания чрез принуда за заемане на стресова за тялото позиция.

В Хаити вилнее гангстерската групировка „Кокорат Сан Рас“. Тя е известна със своите нападения с цел установяване на контрол над повече райони в карибската държава. Често използвано оръжие при тези нападения са изнасилванията и другите форми на насилие срещу жени.