Бившият земеделски лидер и министър на отбраната Николай Ненчев ще е временно управляващ посолството ни в Украйна. Решението е на правителството, за него не се изисква президентски указ. Процесът все още не е докрай формализиран, но се очаква Ненчев да встъпи в длъжност на 25 юли. Идеята е постоянен титуляр да има с ново редовно правителство.

Това научи Клуб Z от свои източници. Засега няма потвърждение от служебния кабинет, нито от Министерство на външните работи.

По-рано днес председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, обяви по време на конференцията "75 години НАТО" следното:

"Също така, вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от това министерство - бившият министър Николай Ненчев. Успех на мисията!"

Ненчев беше министър на отбраната в периода 2014-2017 г. в управлението на ГЕРБ като част от Реформаторския блок. След разцепването на Блока заради провала на съдебната реформа, той бе един от министрите, които не напуснаха поста си.

От началото на 2022 г. страната ни няма титуляр на позицията. Последният ни посланик Костадин Коджабашев беше изтеглен в България след началото на войната на Русия в Украйна, припомня "Банкер".