Китайският външен министър Ван И приветства днес сключеното от 14 палестински фракции споразумение, което предвижда създаването в ивицата Газа след войната на "временно правителство на националното помирение", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Споразумението за съставяне на временно правителство на националното помирение за следвоенното управление на Газа е забележително събитие", заяви Ван И, след като различните палестински фракции подписаха в Пекин обща декларация.

Четиринадесет палестински фракции, в това число "Хамас" и "Фатах", се срещнаха тази седмица в китайската столица в нов опит за помирение.

"Помирението е вътрешен въпрос за палестинските фракции, но същевременно то не може да бъде постигнато без подкрепата на международната общност“, заяви ръководителят на китайската дипломация. "Китай иска да играе градивна роля в поддържането на мира и стабилността в Близкия изток", допълни той.

Партия "Фатах", основана от историческия лидер на палестинците Ясер Арафат, и нейният съперник - движението "Хамас", което воюва с Израел в Газа - не успяват да се помирят, откакто през юни 2007 г. "Хамас" свали със сила и прогони от Газа Палестинската автономна власт след продължили повече от година политическа криза и насилие след парламентарните избори.

Войната на Израел срещу "Хамас" в Газа възкреси призивите за преговори.

Китайската дипломация определи разговорите като окуражаващи и изрази надежда, че ще успее да даде тласък на "вътрешнопалестинско помирение".

В последните години Пекин укрепи търговските и дипломатическите си отношения с Близкия изток, голяма част от който традиционно е под американско влияние, припомня АФП.