Хулия де Кастро играе една от главните роли в испанския филм „В движение“. Тя представи филма пред зрителите на Burgas International Film Festival* и в още едно амплоа - на сърежисьор. Другата половинка от очарователния дамски режисьорски дует е Мария Г. Ройо, която в момента е в Полша на фестивал с филма. След Бургас, Хулия пък отлита за Майорка – за поредното фестивално участие на „В движение“. В сюрреалистичният road movie, наситен с типичното испанско чувство за хумор по подобие на приказните сюжети, героите преминават през различни срещи препятствия, за да разберат своята същност. Роденият в Ангола оператор Илтон Кабаса До Росарио предлага провокативна, артистично-естетски разположена експозиция – тук всеки кадър е копнеж по другия и пътуване към себе си. Във визуално отношение „В движение“ може да се сравни с някои от образите в творчеството на режисьорите П. Пазолини, С. Параджанов, А. Рорвахер.

- Историята е като сънуване, Хулия, как развихте сюжета на „В движение“ заедно с Мария?

- Това е история за нашите чувства, за това какво се случва в дълбините на съзнанието и подсъзнанието. Поради тази причина се появиха чудатите герои като богинята Палома и една русалка. Палома в живота е Партишия Кабаеро - тя е танцьор, занимаваща се съвременен танц. Открих я по време на изпълнение и много ми хареса работата ѝ, след това ѝ предложихме да участва в нашия филм. След като я харесахме на сцената, съчинихме сюрреалистичните моменти с нея. Всички бяха очаровани от енергията ѝ, от начина, по който се движи. Мария реши, че Палома ще се впише в средата, тя бе избрала снимките да се състоят в Севиля и Кадис. Всъщност Мария е от Севиля. В основата на този проект е и нашата любов към един стар испанския филм от 1982-ра, който ни вдъхнови да създадем „В движение“. Искахме да запазим героите от стария филм, някои се появят по време на разказа, понякога изчезват, каквато е ситуацията с нашата русалка. За някои „В движение“ може би е филм за копнежа, за други за отмъщение и травми от миналото, за трети може да бъде желание да създадеш нов живот, каквото и да усетите, това ще е вашият отговор и вашето лично възприятие, т.е. чрез него вие създавате своя нов филм, докато гледате в „В движение“.

- Вие сте певица, правите дебют с „В движение“ като режисьор, същевременно и сте актриса, кое е по-интересно за вас – пред или зад камерата?

- Всичко ми е интересно и искам да бъда всичко! Имам привилегията да бъда всичко, не защото имам финансовия ресурс, а защото имам кураж, за да рискувам и да бъда това, което си пожелая.  Не се страхувам да загубя нещо, страхувам се да не загубя мечтите си! Да, певица съм, но участвам в успешен испански тв сериал, ето сега съм сърежисьор и съм влюбена в процеса на режисирането. Знаете ли, с Мария сме на момента като машина – сами представяме филма си, сами го разпространяваме, предстои ни пътуване до различни градове в Испания, за да се срещнем със зрителите и това е прекрасно, че имаме силите да го направим!

- Ако използваме заглавието на вашия филм, каква е съдбата на съвременното кино днес, какво му предстои според вас? Къде се намира киното днес?

- Това е много интересен въпрос. Вярвам в смисъла и в бъдещето на независимото кино. „В движение“ не е независим филм, той е ъндърграунд филм по отношение на финанси и всичко останало. Вярвам в хората, които имат куража да минат през всичко, за да направят своя проект, защото за тях той е част от техния личен, вътрешен живот. Мария вложи парите от къщата си в този филм. Много хора правят прекрасни филми, например ще ви разкажа за Чема Гарсия, почитателка съм на филма му Espíritu sagrado (2021 г.), той живее в малко градче във Валенсия, участвал е в Локарно, в Сънданс, попитах го “Как успяваш, как живееш?“ отговорът му бе: „ Успявам с ориз“. Ние нямахме пари за лента, снимахме на 16 мм, бяхме осигурили само една кутия с лента и затова всичко е заснето само с един дубъл. Правихме малко репетиции и се втурвахме да снимаме, като знаехме, че нямаме възможности и трябваше да пазим лентата.

- Каква ще бъде вашата бъдеща авторска спирка? Какво ви предстои?

- Разпространяване на филма в Севиля, Мадрид, Барселона. Работим върху нов проект, няма да издавам какво ще е, само ще кажа, че ще бъде по-мрачна история, в която ще се включат линии от сценария на „В движение“, останали извън филма. Ще бъде повече фантастика измислица на квадрат, пространството на отношенията между героите е интернет, но няма да предадем любовта.

----

Клуб Z е медиен партньор на Burgas International Film Festival.