След три месеца и половина на поста и служебният премиер Димитър Главчев реши да се включи в инициативата „Властта говори открито“. Тя бе въведена през 2021 г. от тогавашния служебен министър-председател Стефан Янев и бе продължена и от следващите премиери – Кирил Петков, Гълъб Донев и Николай Денков.

Идеята е да се отговаря на въпроси на граждани (първо) и медии (след това) в реално време; практика е питания да се отправят предварително с коментари – под анонса във фейсбук-профила на Министерски съвет, както и под видеото, което се излъчва на живо.

Участието на Димитър Главчев обаче предизвика недоумения и недоволство. Анонсът на посредника, препредаващ въпросите - Владислав Прелезов, бе, че интервюто ще е 40 минути. Досега практика бе да е поне час. В крайна сметка днес то продължи 48 минути и бе прекратено с аргумента, че не се виждат повече въпроси в мрежата, при положение че имаше много такива.

И не изглеждаше да е много „открито“. Приоритетно бяха задавани въпроси от две медии, спестени бяха много питания, които може да бъдат окачествени като неудобни за Главчев, включително и от Клуб Z. Някои от въпросите бяха повторени в мрежата, но те отново останаха незададени на премиера.

Разбира се, сред над 150-те коментара под двете публикации във фейсбук имаше и обидни и многословни, които е нормално да бъдат игнорирани от екипа около Главчев. Недоумение обаче буди пропускането на важни питания. Ето някои от тях, както и няколко коментара - без редакция:

Силво Павлов:

Г-н Главчев, моля да обясните защо държавата не знае нищо за така наречения буферен паркинг на Дунав мост на Видин и ще вземете ли мерки да осведомите обществото на кой е този паркинг,защо АПИ не знае нищо за отклоняването на трафика през паркинга,кой ще поеме отговорност за това?

Svetlin Vitkov:

Колко зависим сте от Борисов

Лъчезар Антонов:

Защо правите поголовни назначения на кадри на ГЕРБ и ДПС в ръководствата на областните управи?

Клуб Z:

Въпрос от Клуб Z: Защо правите масово назначения на кадри на ГЕРБ и ДПС в ръководствата на областните управи и то в края на мандата си?

Nikola Neshev:

„Господин Премиер, защо институциите си затварят очите/не вземат отношение за частните паркинги на Дунав мост 1 и 2?“

Dimitar Terziev:

„Г-н Премиер, първоначално беше съобщено че системата BG ALERT не е сработила в с. Воден, защото нямало покритие на операторите. Наскоро всички оператори заявиха че не само района не е оставал без покритие, но те по никакъв начин не са получили сигнал от въпросната система и не е истина заявеното че причината е в мобилните оператори. Извършихте ли проверка каква е причината да не сработи системата BG Alert и кой носи вина за това ? Ако сте извършили, какво е заключението ? Ако пък не сте, защо се покриват виновните ?“

Симеон Янев:

Въпрос от News.bg, Симеон Янев. Господин премиер, може ли Ненчев от временен посланик в Украйна, да стане постоянен?

Teodora Chobanova:

Господин премиер, как ще решите проблема с огромните цени на тока, когато битовите потребители излязат на свободния пазар? Според енергиен експерт ще плащаме сметки от 1000л. на месец. Това ще е убийство за пенсионерите, които ще загиват от студ!

Polina Todorova:

Докъде достигна проверката на ДАНС за опита за създаване на нова частна болница в София? На какъв етап е изграждането на Националната детска болница?

Васил Игнатов:

Защо министър на енергетиката е компрометирана личност, свързана с Пътната карата на Турски Поток?

Maria Kantardjieva:

Защо, г-н премиер, се изложихте така със Сребреница? Борисов ли ви го прошепна в телефона?

Васил Игнатов:

Какво ще кажете за частният паркинг на Дунав мост 2? Делта Гард

Васил Игнатов:

Защо има частен паркинг на Дунав мост?

Агро Пловдив - Бизнес новини и земеделие:

Националната асоциация на зърнопроизводителите поиска преди по-малко от седмица оставката на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева заради бездействие и несправяне със задълженията. Декларация с това искане е изпратена и към вас. Тъй като премиерът назначава заместник-министрите как ще процедирате?