Русия забрани на ръководителя на "Тойота" и на 12 други висши японски бизнесмени да влизат в страната, което предизвика протест от страна на Токио, предаде БГНЕС.

Списъкът, публикуван от руското външно министерство на 23 юли включва председателя на Toyota Акио Тойода, ръководителя на Rakuten Хироши Микитани и Акихико Танака, президент на подкрепяната от правителството Японска агенция за международно сътрудничество.

Решението е "отговор на продължаващите санкции на Япония срещу нашата страна във връзка със специалната военна операция" в Украйна, се казва в изявлението на външното министерство.

То не обясни как са били избрани лицата от списъка, в който не са включени ръководителите на големи японски фирми като Mitsubishi, Honda и Sony.

Япония твърдо подкрепя западната позиция по отношение на Украйна, като предоставя на Киев финансова и материална подкрепа и налага санкции на руски лица и организации.

Пацифистката конституция на Япония я ограничава да изнася оръжия, но през декември Токио разхлаби контрола и продаде на Съединените щати произведени в страната ракети за системите "Пейтриът".

Целта на този ход беше да се попълнят запасите на САЩ, изчерпани поради доставките за Украйна.

"Мерките, обявени от Русия този път, ще ограничат коректната дейност на японските компании и са абсолютно неприемливи", заяви говорителят на японското правителство Йошимаса Хаяши.