Приехме три отделни решения за компенсиране на случващото се в резултат на пожарите в България, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев след днешното правителствено заседание. 

"Първото е програма за компенсиране на разходите на физически лица вследствие на пожарите. Тя предвижда по-висока помощ от тази, която получават от социалното министерството - въпросните 1578 лв. за неотложни разходи и 2500 лв. за оборудване и обзавеждане. Ако щетите на правоимащите надхвърлят тези суми, е предвидено да влезе в действие тази програма. Действието на тази програма ще обхване и лица, които са претърпели щети, но не са регистрирани за земеделски производители", обясни премиерът, цитиран от БТА. 

Главчев съобщи, че второто решение е свързано с предоставянето на 1 милион лв. на Министерството на отбраната, с които да бъдат оборудван с т.нар. водни кошове още от хеликоптерите „Кугър“. Служебният премиер припомни, че тази възможност се е обсъждала и на състоялия се Съвет по сигурността към Министерския съвет. 

„Последното решение касае Министерството на вътрешните работи и необходимите средства във връзка с осигуряване на техника, ремонти, горива и всичко, което е свързано с пожарите“, каза още премиерът. 

"Ще предвидим да има симетричност при настаняването на пострадалите от пожара с настанените украински бежанци. Многократно се постави този въпрос. Предвидили сме да бъдат при същите условия тези, които имат нужда. Докато им се осигурят нормални условия за живеене, да бъдат настанени в същия тип места, при които са настанени украинските бежанци. Надявам се, че ще се успокои обстановката", допълни още Главчев.

По-рано в началото на правителственото заседание той коментира, че на хората, чиито къщи са пострадали от пожарите, им се осигуряват фургони за настаняване.

"Бъдете сигурни, че тези фургони ще отговарят на всички изисквания. Не е много добре да се снимат фургони, в които никой не е настанен, за да се показва в какво състояние са. Нито един такъв фургон няма да влезе в употреба и в него да се настаняват хора. Всеки фургон, в който ще настаним нуждаещите се, ще отговаря на всички изисквания. Ще има печка, климатик, санитарен възел и всичко необходимо", заяви служебният премиер.  

"Готвим програма за настаняване, за когото има нужда, тъй като има противопоставяне между украински бежанци и пострадалите сега в това бедствие. Днес ще разгледаме програма, която, след като я приемем, пострадалите ще могат да се възползват от същите условия, при които са настанени украинските бежанци. Ще има възможност пострадалите да бъдат настанени и те в хотели", съобщи Димитър Главчев. 

Сравнението на украинските бежанци с пострадалите от пожарите у нас се прави от няколко дни от представители на прокремълска радикална партия „Възраждане“.

В понеделник депутати от формацията дори са предложили проекторешение на Народното събрание, една от точките в което предвижда „хотелско настаняване“ на всички, пострадали от пожарите, които са поискали това.

На територията на България няма действащ пожар, иначе заяви още Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание.

„Благодарение на усилията на пожарникарите, военнослужещите и доброволците, както и на всички около тази маса, вече може да се каже, че пожарите са овладени. Най-важното е, че спасихме човешки животи. Нямаше жертви. Няма по-голяма ценност от живота. Накрая усилията на всички – пожарникари, военнослужещи и доброволци, бяха подпомогнати и от природата, с помощта на Господ. Без Божията помощ трудно всеки от нас би се справил“, каза премиерът.