Редиците на управляващата гръцка партия "Сириза" започаха да се пропукват, предаде АП.

Това стана ясно на продължилото вчера 12 часа заседание на парламентарната й група. Тя се събрала да гласува споразумението, постигнато в рамките на Еврогрупата. То било одобрено с мнозинство, но най-малко петима депутати гласували против, а редица други пуснали бяла бюлетина, пишат медиите в страната. Както е известно на практика премиерът и финансовият министър отстъпиха от всички гръмки предизборни обещания.

Все пак Алексис Ципрас получи подкрепа от парламентарната група на "Сириза" за договореностите с партньорите от еврозоната. Те ще отпуснат финансова помощ на Атина през следващите четири месеца.

Десетки депутати критикували споразумението, твърди в. "Катимерини". Те били недоволни от отстъплението. Приближени до Ципрас го посъветвали да не го внася за одобрение в пленарна зала.

Същевременно в. "Етнос" съобщи, че германският финансов министър Волфганг Шойбле предупредил да не се дава нито едно евро предварително на Гърция, докато тя не изпълни всички условия. Мартин Йегер от финансовото ведомство в Берлин пък заявил, че правителството в Атина не може да решава само дали да забавя или да спре приватизациите и допълнил, че все още е много рано, за да бъде обсъждан трети спасителен пакет за страната. Според германската преса такъв пакет е възможен през лятото и той ще бъде в размер на 20 милиарда евро.