Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху ще направи днес дългоочакваното си посещение в Белия дом за среща с президента на САЩ Джо Байдън и с вероятния кандидат на Демократическата партия за президентските избори Камала Харис, предаде Асошиейтед прес.

Визитата на Нетаняху в Белия дом, която ще бъде първа за израелския премиер след края на управлението на бившия президент Доналд Тръмп през 2020 г., ще се състои в момент, в който и тримата политици са подложени на все по-силен натиск да намерят решение на продължаващата вече девет месеца война в Газа, взела дотук над 39 000 жертви в палестинския анклав. Наред с това "Хамас" все още държи десетки израелски заложници, както и тленните останки на някои от похитените, загубили живота си в плен.

Байдън настоява Израел и "Хамас" да приемат предложението му за прекратяване на конфликта, което предвижда освобождаване на оставащите заложници в Газа на три етапа. Ако враждуващите страни се съгласят с плана му, това ще остане в историята като един от най-големите успехи на 81-годишния демократ, който се отказа от надпреварата за Белия дом и подкрепи Харис. Евентуален успех на този план би бил от полза и за самата Харис, ако го наследи на президентския пост, отбелязва Асошиейтед прес.

Според представители на Белия дом преговорите по темата са на финалната права, но все още има въпроси за доуточняване.

След разговорите си по обед Байдън и Нетаняху ще се срещнат със семействата на американски заложници, държани от "Хамас".

Харис, която ще има отделна среща с израелския премиер по-късно днес, се опитва да покаже, че притежава необходимите качества, за да изпълнява ролята на върховен главнокомандващ. Действията ѝ по отношение на израелско-палестинския конфликт ще бъдат следени под лупа от левицата в САЩ, според която Байдън не е положил достатъчно усилия да накара Нетаняху да прекрати войната. Републиканците също ще следят ситуацията отблизо и ще търсят поводи да докажат, че Харис не подкрепя достатъчно категорично Израел, който е един от най-важните геополитически съюзници на Вашингтон.