На Председателски съвет днес бе обсъдено докога да работи парламентът. От изявленията от различни парламентарни групи стана ясно, че мненията по тази тема са били различни и дори е имало скандал. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заявиха, че парламентът не работи, трябва да приключва своята дейност и да вървим към избори.

Пръв обаче се изказа шефът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Има толкова належащи законопроекти и проблеми, а четири парламентарни групи искат парламентът да излезе във ваканция", каза Йорданов.

Според него само неговата партия и БСП са настоявали Народното събрание (НС) да работи.

"Има проблеми с Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", което е сериозно предизвикателство. Има един куп други закони, които могат да бъдат приети или не от Народното събрание, но са належащи. В същото време четири от парламентарните групи искат да излезем във ваканция. Едните искат да излезем още от 2 август, други искат от 9 август.

Нашето предложение и на БСП е да работим поне през целия август, защото като дойде септември, и ако има избори и не се получи третият мандат, ще искат септември да излязат в предизборна кампания, въпреки че според Конституцията трябва да се работи и тогава.

В момента има Народно събрание, което месец и половина нищо не прави, тъй като ГЕРБ бавеха вкарването на комисиите. Сега вече като има комисии и има над 60 внесени законопроекти, искат да прекратят Народното събрание и два месеца народните представители да се развяват", обясни Йорданов. 

От изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов стана ясно, че той наистина предпочита парламентът да не работи през август.

"Този парламент вече месец и половина не произвежда нищо, освен да използва безплатната възможност да се изявява по медиите. Нищо няма и да произведе повече.

Дори в религията е казано: Денят е за работа, нощта е за почивка. Вчера съм имал среща с петима посланици, един преговарящ за Европа, външна комисия. Когато човек иска да си гледа работата, може да си я гледа.

Който няма какво да каже, само ГЕРБ им е виновен", каза Борисов. 

И допълни:

"От сутринта се занимавам с безводието в Делиормана , в Русе – Разград -Шумен и още 4-5 по-малки града водопроводът не се прави, язовирите са на 50% пълни, 30% тиня сиреч -продължаваме да използваме НС за обиди, разделение, а не за нещо градивно. Вчера, докато бях с посланиците,  разбрах, че свърши парламентът, така ли трябва да работим август или да излезем и да си гледаме партиите, те трябва да започнат да представят на избирателите си какво правят. Аз мога да поема ангажимент, че този водопровод ще го направя, ще ви представим и законопроект за религия, етиката, ще подкрепим това, което е спешно, например препотвърждаването за еврозоната, но да се имитира работа, каквато имитираме вече месец и половина, за да се ползва безплатната медийна реклама и време, ми се вижда грешно".

Борисов изтъкна, че от вчера работят много комисии. И каза, че на Председателски съвет се разменят обиди - например някой нарекъл някого "очилатко", затова и той не участвал в него.

Парламентът на практика не работи. Всички само се карат тук, затова е време да вървим на избори. Това заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. 

"Надявам се понеделник да си изпълни Конституцията "мистър кеш", да даде третия мандат. Която и партия да го вземе, да не го държи, защото чувам, че си имали някакви планове двете партии, които има шанс уж да го взимат, да въртят някакви номера. Трябва да го върнат, мнозинство няма и да вървим на избори", смята Пеевски. 

Той посочи, че на сутрешния Председателски съвет е обсъждано парламентът да работи до 9 или 16 август, след което да излезе във ваканция.

"Утре ще го решим", каза той. 

Според БСП трябва да се видят най-важните законопроекти и спрямо тях да се реши трябва или не парламентът да излиза в почивка.

"Но категорично сме против това да бъде в началото на август", заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

За нас от значение е да се приеме забраната за продажба на райски газ на физически лица, а при продажба в заведения – те да се затварят, посочи Гуцанов. Не може да се тровят децата и ние да се правим на разсеяни, че нищо не се случва, аргументира се той. Вторият важен за социалистите е законопроектът, свързан с енергетиката, тъй като, според тях, има проблем с Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Има становища на специалисти, че би могло да се използва за него оборудването от "Белене", няма защо да бавим този въпрос, посочи Борислав Гуцанов.

Сред приоритетите за социалистите бил и Законът за доброволчеството, който отлежавал от известно време и никой не искал да го приеме. 

"Този парламент се показа, за съжаление, неспособен да формира антикорупционно мнозинство, което не означава, че той не трябва да работи и ние да се откажем от всякакви законодателни инициативи", коментира Лена Бориславова от "Продължаваме промяната-Демократична България".

Според нея трябва да се реши проблемът с недостиг на медицински сестри и специалисти по здравни грижи, но тъй като не е ясно кога ще има редовен кабинет, за да се заложат всички тези приоритети, затова това Народно събрание (НС), може да се обедини и да задължи изпълнителната власт, макар и служебна, да започне да предприема мерки, защото българското здравеопазване е пред национален колапс.

"Това, което е обсъждано за работата на НС, е, че по Конституция то трябва да работи до изборите. Има разумни срокове да се проведе предизборна кампания, но това не е август - така че, вместо да се ходи на море от депутатите, бихме могли да поработим още малко, за да приемем поне нещо в този парламент", коментира Лена Бориславова.

Напълно реалистично е, по думите ѝ, освен решението за медицинските сестри и здравните специалисти, да се приеме и законопроектът за личния фалит, който от ПП-ДБ ще внесат още днес.

Малко по-къстно депутати от "Има такъв народ" и БСП внесоха проект на решение за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание за 2024 г.  

Според правилника за работа на Народното събрание законодателният орган е "във ваканция от 22 декември до 10 януари, 10 дни по Великденските празници от Велики петък включително, и от 1 до 31 август ежегодно".