Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри придобиването на "Токуда Банк" АД от "Българо-американска кредитна банка" АД (БАКБ). Решението на регулатора е във връзка с намерението на БАКБ за покупка на 99,94 процента от капитала на "Токуда Банк" АД. 

Не се съобщава стойността на сделката. 

БАКБ съобщи на 16 април чрез сайта на Българската фондова борса (БФБ) за договореност с "Токушукай Инк." (TOKUSHUKAI INCORPORATED) за закупуването на 6 796 250 безналични поименни акции с право на глас, представляващи 99,94 на сто от капитала на "Токуда банк" АД. 

Условие за сделката е получаването на необходимите регулаторни одобрения и разрешения, едно от които е на КЗК. Българската народна банка (БНБ) също трябва да се произнесе по придобиването.

БАКБ, в която най-големият акционер е Цветелина Бориславова, е 12-ата по големина банка в България. Токуда банк е на 17-о място към края на 2023 година. „Токушукай Инк.“ придобива мажоритарния дял във финансовата институция през 1998 г., като основният акционер е д-р Торао Токуда.

При евентуалното сливане общият дял на активите на двете банки би представлявал 1,91 % от сектора. Това би отредило на финансовата институция 10-о място в България.