Матю Макфейдън смятал, че не е подходящ за емблематичната роля на мистър Дарси във филма „Гордост и предразсъдъци“ на режисьора Джо Райт от 2005г., пише „Холивуд рипортър“. 

Медията цитира скорошно интервю на носителя на няколко награди „Еми“ и "Бафта", както и на "Златен глобус" (основно за ролята си в "Наследници") пред Си Би Ес (CBS), в което той обяснява защо се притеснявал, че не е правилно избран за главната роля в адаптацията на романа на Джейн Остин. 

„Наистина не ми хареса“, казва той. „Не ми е приятно да го кажа, но това е така. Разбира се, имаше моменти, в които се чувствах добре, но ми се иска да бях по-уверен по време на снимките и да не се притеснявах толкова много“. 

„Чувствах, че не съм подходящ за ролята, тъй като не мислех, че съм достатъчно привлекателен. Въпреки това се получи“, казва още актьорът.

Филмът е добре приет и от зрители, и от критици, и получава четири номинации за „Оскар“, както и за други отличия, но печели много малко от тях. Самият Макфейдън, за разлика от партньорката му Кийра Найтли, няма нито една номинация обаче за "Гордост и предразсъдъци". Филмът остава много популярен и до днес.

Въпреки че е критичен към представянето си, актьорът признава, че се вълнува всеки път, когато го разпознаят на публично място за ролята му на мистър Дарси.

„Вероятно най-ласкателното нещо, което ми се случва и до днес, е, когато хората ми казват: „Вие ли бяхте мистър Дарси? Това се случва вече в продължение на 20 години“. 

Филмът на Джо Райт, създаден по едноименния роман на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци“, се фокусира върху романтичната връзката между Елизабет Бенет, изиграна от Кийра Найтли, дъщеря на провинциален джентълмен, и мистър Дарси, богат английски аристократ.

Преди Макфейдън, през 1995 г. Колин Фърт изиграва ролята на мистър Дарси в телевизионния минисериал „Гордост и предразсъдъци“. Макфейдън добавя, че по-късно двамата актьори са сравнили бележките си за отделните си преживявания „изчерпателно“ и „обстойно“.