Европейската комисия одобри промяна в картата на България за отпускане на регионална помощ от 1 януари 2022 до 31 декември 2027 г. според рамката за правилата на ЕС за държавната помощ.

С нея се увеличава помощта за регионите, които отговарят на критериите за подкрепа по Плана за справедлив преход.

Максималните средства се увеличават от 50% на 60 на сто в Стара Загора и в част от регионите Сливен и Хасково и от 60% на 70 на сто в част от регион Ямбол. С днешното решение се одобряват увеличените максимални суми в помощ на инвестиционни проекти в рамките на Стратегически технологии за европейска платформа, която България въведе след промените през май 2024 г. на насоките за регионалната помощ.

В края на 2023 г. Комисията одобри териториалните планове за справедлив преход на България. Те идентифицират териториите, отговарящи на критериите за подкрепа по плана. Според Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), това са най-изостаналите региони.

Картата за регионална помощ на страната ни бе одобрена през декември 2021 г. , а промените й в контекста на преразглеждането в средносрочен план - през септември 2023 г.