7 души са задържани при 14 обиска в няколко белгийски града като превенция срещу терористичен акт преди започващите утре Олимпийски игри в Париж.

Обиските са извършени в Брюксел, Антверпен, Лиеж и още няколко града в страната. Съдът ще реши на по-късен етап дали задържаните ще останат в ареста. Те са заподозрени в участие в терористична група, финансиране на тероризма и подготовка на атентат.

В по-голямата си част задържаните произхождат от Централна Азия и се определят като част от групировката „Ислямска държава - Хорасан“, действаща в Иран, Афганистан и Туркменистан.

Същевременно от белгийската прокуратура поясняват, че целите на задържаните все още не са изяснени и нищо не показва, че те са насочени именно към Олимпиадата  в Париж.

В Белгия нивото на терористична заплаха е повишено на трета степен от общо 4, което означава сериозно. Това стана, след като през октомври 2023 г. в Брюксел бяха убити двама шведски футболни фенове. Това стана точно преди квалификацията за европейското първенство между Белгия и Швеция. Във видеоклип нападателят заяви, че бил вдъхновен от „Ислямска държава“.