Горят складове за фойерверки в района на Елин Пелин. На мястото на инцидента пристигнаха премиерът, вътрешният министър и главният секретар на МВР. След първоначално колебание на властите започна евакуация на населението в района. 

Видеа, показващи експлозиите, първоначално пусна гражданин във фейсбук (вж. долу).

Около 18,30 ч. е подаден сигнал за взривовете. Според охранител вероятно има четирима ранени, предаде репортер на Nova от мястото на събитието. 

Вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че става въпрос за шест склада. 

Засега се съобщава за двама пострадали с изгаряния от трета степен. По информация от "Спешна помощ" става въпрос за мъж на около 40 г. и жена на около 30 г. Те са тежко пострадали, откарани са към болница "Пирогов". 

Вероятно има и други пострадали. В складовете се смята, че е имало поне още двама души. 

Взривовете продължават. Наблюдава се сериозно задимяване в района. 

Пристигнали са поне шест противопожарни автомобила, които обаче няма достъп до складовете предвид обстановката. 

Извикани са и сили и средства от Българската армия, съобщи служебният премиер Димитър Главчев. Той призова гражданите да не изпадат в паника. Докато Главчев говореше пред репортерите обаче избухна мощен взрив. 

Вероятно се е запалил и склад на търговската верига "Фантастико" в района. Той се намира на няколкостотин метра от складовете за фойерверки. 

Националната следствена служба ще поеме разследването на взривовете край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата.

Екип от следователи е в готовност да се включи в огледите, след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат спрени.

Около 18:30 часа е постъпил сигнал, че в склад на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и гара Елин Пелин се чуват гърмежи и е възникнал пожар, съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР - София.

Временно е ограничено движението и в двете посоки по път III-105 от Елин Пелин до гара Елин Пелин поради пожара в склада за фойерферки, съобщиха и от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Експлозиите са в централен склад на фирма "Енигма", обясни жител. 

Други граждани на Елин Пелин съобщиха, че е имало няколко взривни вълни. Има оплаквания и за нанесени щети - счупени прозорци и паднали мазилки. 

Властите първоначално се колебаеха дали да евакуират населението в района, стана ясно от изказванията на премиера и вътрешния министър. 

Димитър Главчев подчерта, че складовете са за фойерверки, а не за боеприпаси. Т.е. ситуацията не е толкова опасна. Подобни изказвания имаше и от страна на кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов. 

Според различни информации най-близките къщи са на около 1-2 км от взривовете. По-близо обаче има складови бази на други търговски дружества. 

Системата BG-ALERT в един момент сработи и алармира гражданите на Елин Пелин за ситуацията. Тя призова за евакуация с две съобщения - в 19:25 ч. и в 20:10 ч. 

Част от гражданите отказват да напуснат. Затова са се намесили силите на МВР, обясни вътрешният министър. 

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев обяви, че в единия от складовете вероятно е имало взривни вещества с около 2 тона тротилов еквивалент. 

След получения сигнал Регионалната инспекция по околната среда и водите – София (РИОСВ – София) незабавно е изпратила екип на място, съобщиха от институцията. 

Целта на екипа е да извърши подробен оглед на района и да оцени въздействието на инцидента върху околната среда. За да се осигури бърза и точна оценка на ситуацията, на място ще бъде разположена мобилна лаборатория за изследване качеството на въздуха. Резултатите от анализите ще бъдат оповестени публично веднага след като бъдат получени, заявиха още от РИОСВ-София. 

Гледайте тук: